Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Začiatok týždňa odštartovalo stretnutie ministrov poľnohospodárstva EÚ

26-01-2021

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský a druhý štátny tajomník Andrej Gajdoš začali pracovný týždeň účasťou na videokonferencii ministrov poľnohospodárstva a rybného hospodárstva EÚ (AGRIFISH).  Toto stretnutie sa uskutočnilo prvýkrát pod taktovkou portugalského predsedníctva v Rade EÚ. Slovenských poľnohospodárov zaujíma najmä vývoj rokovaní k Spoločnej poľnohospodárskej politike a možné riešenia negatívnej situácie v sektore bravčového mäsa.

V úvode zasadnutia Portugalsko potvrdilo svoje predsednícke priority v sektore poľnohospodárstva. Najdôležitejšou úlohou je finalizácia negociácií k reforme Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) na jar 2021. Portugalci sa chcú venovať aj dlhodobej vízii pre vidiecke oblasti, udržateľnému použitiu pesticídov a prioritám EÚ na samit OSN. V oblasti rybárstva, ktoré je pre Portugalsko významné, sa zamerajú na stanovenie rybolovných možností s UK na rok 2021, schválenie nariadenia o Európskom námornom rybárskom a akvakultúrnom fonde na roky 2021-2027 a prijatie všeobecného smerovania k aktualizácii kontrolného nariadenia.

Program pondelňajšieho online zasadnutia odštartoval témou „Rybolovné možnosti na rok 2021: Populácie rýb, ktoré sa využívajú spoločne so Spojeným kráľovstvom“. Slovenská republika je vnútrozemská krajina, ktorá sa aktívne nepodieľa na rybolove, a preto podporuje udržateľné a vybalansované dosiahnutie dohody, ktorá by mala rešpektovať priority stanovené v Spoločnej rybárskej politike.

Popoludňajšia téma niesla názov „Poľnohospodárske otázky súvisiace s obchodom“ a „Štúdia JRC (Spoločné výskumné centrum) o aktualizácii štúdie z roku 2016 o kumulatívnom vplyve budúcich obchodných dohôd“. V rámci týchto bodov EK predložila informáciu o aktuálnom stave a vývoji rokovaní v oblasti agrárneho obchodu so zameraním sa najmä na výsledky rokovaní s UK, ohľadom brexitu (dohoda TCA). Súčasne EK predložila stručnú ústnu informáciu o aktualizácii správy JRC z roku 2016 ku kumulatívnym ekonomickým dosahom budúcich dohôd o voľnom obchode.

„Myslím, že by sme sa mali hlbšie zamyslieť nad celým smerovaním nášho poľnohospodárstva a obchodu. To, že sa v prvovýrobe orientujeme na zelenšiu politiku, je jednoznačne správne a plne to podporujeme. Nemali by sme však zabúdať, že rovnaký princíp by sa mal uplatňovať aj na obchodnú politiku. Ak my ozeleníme našu výrobu, rovnaké podmienky by sa mali uplatniť aj na dovozy z tretích krajín. Nesmieme dopustiť, aby boli naši výrobcovia znevýhodňovaní vyššími nákladmi na výrobu,“ zdôraznil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský.

Ministri poľnohospodárstva diskutovali aj o dosahu nedávneho zemetrasenia v Chorvátsku na poľnohospodárstvo a vidiecke oblasti. Členské štáty Chorvátsku vyjadrili plnú podporu v ťažkých časoch.

V závere rokovania sa otvorilo ešte niekoľko, pre Slovensko, dôležitých tém. Poľnohospodárov na Slovensku zaujíma balík reforiem SPP po roku 2020.  Predsedníctvo preto informovalo o stave rokovaní o reforme SPP a potvrdilo svoju ambíciu dosiahnuť medzi-inštitucionálnu dohodu do mája tohto roka. Väčšiu diskusiu prisľúbilo na marcovej Rade AGRIFISH. Členské štáty, vrátane Slovenska, vyjadrili podporu čo najskoršej dohode a žiadali o zachovanie a presadzovanie všeobecného smerovania. Slovenská republika upozornila aj na opatrnosť pri prijímaní návrhov EP, ktoré by viedli k administratívnej záťaži.

„Včasná finalizácia dohody o budúcej podobe SPP je pre nás mimoriadne dôležitá. SR preto plne podporuje cieľ, ktorý si v tejto súvislosti stanovilo portugalské predsedníctvo. V otázke práve prebiehajúcich medzi-inštitucionálnych rokovaní chcem zdôrazniť potrebu dodržiavania všeobecného prístupu Rady, ako aj dôležitosť transparentného informovania o výsledku trialógov. Zároveň som presvedčený, že v rámci diskusie s Európskym parlamentom si vyžadujú opatrný prístup najmä tie pozmeňovacie návrhy, ktoré prispievajú k tvorbe dodatočnej administratívnej záťaže pre poľnohospodárov a platobné agentúry,“ uviedol šéf agrorezortu Ján Mičovský.

V úplnom závere prišla reč aj na aktuálnu situáciu v sektore ošípaných. Členské štátny poukázali na zlú situáciu na trhu a vyzvali EK na predloženie dôkladnej analýzy a prijatie potrebných opatrení. Túto skutočnosť podporilo až 19 členských štátov vrátane Slovenska. Aj napriek argumentom a návrhom zasadajúci komisár uviedol, že situáciu monitorujú a napriek nízkym cenám zatiaľ dôvod na opatrenia nevidia. Vzhľadom na upozornenia ministrov EK situáciu opätovne preskúma.

Podľa zástupcov slovenského agrorezortu je situácia v sektore ošípaných mimoriadne vážna. Na Slovensku dosiahol medziročný pokles nákupných cien jatočných ošípaných už 40 percentnú úroveň. Zaznamenaný pokles cien je navyše dlhodobý, a preto demotivujúci pre chovateľov, ktorí sa dostávajú na hranicu existenčných problémov. Pomoc by mala byť rýchla a priama. Pri poslednej vážnej kríze na trhu s bravčovým mäsom v rokoch 2015 – 2016 sa osvedčilo prijatie mimoriadnych opatrení v zmysle pravidiel spoločnej organizácie trhu. Z tohto dôvodu by Slovenská republika aj teraz uvítala podobný prístup Komisie.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood