Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Vedenie agrorezortu rokovalo so zástupcami mlynárov a pekárov

12-04-2022

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (MPRV SR) Samuel Vlčan v záujme riešenia problému za rokovaním stolom, sa dnes stretol so zástupcami producentov obilia, s mlynármi a pekármi. V súvislosti s konfliktom na Ukrajine všetci účastníci tzv. obilninovej vertikály informovali o svojej situácii. Šéf agrorezortu predstavil návrh opatrení, ktoré ponúka ako riešenie.

Aj napriek medializovaným informáciám o vývoji zásob obilia, Slovensko má dostatočné kapacity na výrobu múky nielen pre vnútorný trh, ale aj na export. Využívanie kapacity produkcie múky (59%), ako aj produkcie pečiva (54%) ukazuje na zásadné rezervy v produkčnej výkonnosti. V tejto súvislosti je potrebné uviesť, že nízka produkcia môže byť s najväčšou pravdepodobnosťou spojená so zastaranými technológiami, vysokou energetickou náročnosťou a nemá však žiadnu spojitosť s vojnovým konfliktom na Ukrajine, ani s pandémiou Covid-19, keďže Slovensko má dlhoročne rovnakú produkčnú kapacitu ako výroby múky, tak pekárenských výrobkov. Vyplýva to z dnešného rokovania so zástupcami tzv. obilninovej vertikály.

„Chceme poprosiť všetkých hráčov na trhu, aby sa správali rozumne pri formulovaní svojich stanovísk. Časť celosvetovej produkcie pšenice pre konflikt na Ukrajine bude chýbať, ale nie je dôvod na paniku. Dlhodobo máme na Slovensku nadprodukciu obilia a tento vývoj sa očakáva aj pri tohtoročnej úrode. Bolo by ideálne, aby si spracovatelia pšenice vytvorili dostatočné zásoby a nenechávali priestor na špekulácie s touto komoditou,“ uviedol minister Vlčan. Zvyšovanie energií sa premietlo do cien najzákladnejšej suroviny a preto MPRV SR z balíka mimoriadnej pomoci EÚ umožní čerpať 5,239 miliónov EUR a dodatočnú vnútroštátnu pomoc vo výške 10,478 miliónov EUR, čiže celková výnimočná pomoc pre výrobcov v poľnohospodárskom sektore predstavuje vyše 15,7 miliónov EUR. Výzva na výnimočnú pomoc bude spustená do 30. 9. 2022.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood