Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Vedenie agrorezortu rokovalo s Radou poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv

27-05-2020

Na pôde Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) sa v utorok uskutočnilo prvé rokovanie aktuálneho vedenia agrorezortu s vedením Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv (RPPS). Diskutovalo sa o dopadoch pandémie COVID-19, vplyve sucha i o dopade novej Spoločnej poľnohospodárskej politike EÚ na slovenský agrosektor.

„Naším cieľom je nájsť optimálny variant pre slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo. Tak, aby sme aj v aktuálnej náročnej situácii postihnutej pandémiou COVID-19 dokázali zvýšiť potravinovú sebestačnosť našej krajiny a zároveň nasmerovali štátne aj európske prostriedky do kvalitnejšie a zdravšie udržiavanej krajiny. O zodpovedné obhospodarovanie našej krajiny by však mali mať záujem aj samotní poľnohospodári, a to nielen za cudzie, ale aj za vlastné prostriedky. Ich výrobným prostriedkom je totiž slovenská pôda,“ povedal Ján Mičovský, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

V rámci rokovania zástupcovia samosprávnych organizácií v slovenskom poľnohospodárstve a potravinárstve rokovali o dopadoch pandémie na agropotravinársky sektor. Venovali sa aj vplyvom tohtoročného sucha a zriadeniu rizikového fondu, na ktorom už aktuálne vedenie agrorezortu intenzívne pracuje. Témami boli aj nová Spoločná poľnohospodárska politika, jej nastavovanie a prechodné obdobie, ktoré sa aktuálne javí v dĺžke dva roky. Prvý štátny tajomník Martin Fecko tiež predstaviteľov informoval o plánoch v oblasti pozemkového práva, vyriešenia reštitúcií a pozemkových úprav.

Na rokovaní s novým vedením MPRV SR sa zúčastnili predstavitelia členských organizácií RPPS - Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), Potravinárskej komory Slovenska (PKS), Agrárnej komory Slovenska (AKS), Zväz poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností SR (ZPDaOS) a Zväzu vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska (ZVPaAS).


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood