Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

V Ženeve sa uskutočnil XVI. ročník tradičnej prezentácie potravín a nápojov EÚ

20-12-2016

Zástupcovia Slovenskej republiky sa v Ženeve zúčastnili podujatia zameraného na spoznávanie rozdielov v potravinách a nápojoch krajín EÚ.

Dňa 15. decembra 2016 sa v Ženeve na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) konal XVI. ročník už tradičného podujatia Brewing the Difference - Poznávanie rozdielov.  Na tomto podujatí sa zúčastnilo vrátane Slovenska 24 členských štátov EÚ, ktoré ponúkali na degustáciu svoje potravinárske výrobky. Spočiatku išlo o prezentovanie sa krajín CEFTA iba pivami, neskôr sa ponuka obohatila aj o vína, iné alkoholické i nealkoholické nápoje a taktiež syry, údenárske výrobky a iné národné špeciality. Vstupom SR a ďalších 9 európskych krajín do EÚ sa tradícia rozšírila a dodnes sa rok čo rok opakuje na úrovni Únie. Na tohtoročné podujatie, ktoré sa tradične uskutočnilo vo foyeri jednej z budov WTO, boli pozvaní predstavitelia diplomatických misií štátov, ktoré sú členmi WTO (v súčasnosti 164 krajín sveta), diplomati pri OSN a pri ďalších medzinárodných organizáciách so sídlom v Ženeve a pracovníci Sekretariátu WTO, v ktorom pracuje vyše 600 ľudí zo všetkých kontinentov.  

Dlhodobú popularitu tradičného podujatia potvrdila aj tohtoročná bohatá účasť hostí, predstavujúca vyše 300 ľudí. Slovenský národný pult sa opäť vyznačoval svojou pestrosťou  prezentovaných výrobkov. Návštevníci oceňovali najmä vysokú kvalitu a jedinečnú chuť nátierky z bryndze a slovenských údených a neúdených syrov, napr. pareníc, korbáčikov či oštiepkov, pochutnávali si na údených mäsových výrobkoch (klobáskach, slanine a údenom karé), spoznávali slovenskú medovinu. Taktiež oceňovali skvelé slovenské vína, pivá a ovocné šťavy, čerstvé Bratislavské rožky a atraktívne cukrovinky.

Zároveň sa touto chceme poďakovať slovenským potravinárskym výrobcom, ktorí na sponzorskej báze poskytli svoje výrobky na degustáciu:

Syry:

  • AGROFARMA Červený Kameň

Údeniny:

  • Mäsovýroba ŠTEFAN KNIŽKA Hranovnica

Pekárske a cukrárske výrobky:

  • BAGETA Pezinok
  • DRU Zvolen
  • SOLIDE Slovakia Hronovce

Medovina, nealko-nápoje, pivá a vína:

  • APIMED Dolná Krupá
  • Mc. CARTER Bratislava
  • Slovenské združenie výrobcov piva a sladu Bratislava
  • CHÂTEAU Vinárske závody Topoľčianky
  • Vinárstvo MIROSLAV DUDO Modra-Harmónia
  • Víno MATYŠÁK Pezinok

Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood