Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

V Jasnej sa hovorilo o aktuálnych rastlinolekárskych otázkach EÚ

14-10-2016

V dňoch 11. až 12. októbra 2016 sa v Jasnej v Demänovskej doline konalo v rámci Slovenského predsedníctva v Rade neformálne zasadnutie pracovnej skupiny Európskej komisie pre generálnych riaditeľov a attaché zodpovedných za rastlinolekárske sektory všetkých členských štátov EÚ.

Zasadnutie bolo zamerané na riešenie otázok v súvislosti s tvorbou sekundárnej legislatívy k novému nariadeniu o ochranných opatreniach proti škodcom rastlín. Rastlinolekárski experti sa na rokovaní venovali najmä identifikácii nových objavujúcich sa rizík pre zdravie rastlín s dôrazom na prevenciu, vyhodnotili systém notifikácií prienikov škodlivých organizmov cez EUROPHYT a prediskutovali možnosť vytvorenia referenčných laboratórií EÚ pre zdravie rastlín. Zhodnotené bolo doterajšie uplatňovanie nariadenia Európskeho Parlamentu a Rady /EÚ) č. 652/2014, ktorým sa stanovuje hospodárenie s výdavkami týkajúcimi sa potravinového reťazca, zdravia a dobrých životných podmienok zvierat, ako aj zdravia rastlín a rastlinného rozmnožovacieho materiálu, na základe ktorého Európska komisia poskytuje členským štátom finančné prostriedky na vykonávanie národných monitorovacích programov vo fytosanitárnej oblasti a zabezpečuje tak harmonizované zameranie monitorovania organizmov škodlivých pre rastliny a rastlinné produkty v rámci Európskej únie.

V rámci odborného programu účastníci zasadnutia navštívili Odštepný závod Semenoles, Lesy Slovenskej republiky, š.p. v Liptovskom Hrádku, kde im bola predstavená výroba  rozmnožovacieho materiálu so zameraním na uplatňovanie ISTA noriem pri zabezpečení zdravotného stavu semien a z nich produkovaných mladých rastlín drevín určených na ďalšie pestovanie. Účastníci zasadnutia mali možnosť objaviť krásy slovenskej prírody počas návštevy Tichej doliny v sprievode odborných pracovníkov NLC a ŠL TANAPu. Návšteva Múzea liptovskej dediny v Pribyline ponúkla účastníkom zasadnutia možnosť spoznať tradičný spôsob života na Liptove. Účastníci zasadnutia ocenili, okrem iného, aj možnosť návštevy Jaskyne Slobody v Demänovskej doline.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood