Slovensko a Čína prehlbujú spoluprácu v oblasti pôdohospodárstva
Peking, 2. novembra 2024 – Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč absolvoval v Pekingu významné bilaterálne stretnutie, ktoré vyústilo do podpisu dvoch dokumentov o spolupráci s čínskym ministrom poľnohospodárstva Han Junom.
„Slovenské poľnohospodárstvo čakajú v blízkej budúcnosti zmeny. Potrebujeme chovať viac hospodárskych zvierat, pestovať viac zeleniny a ovocia. V rámci toho má nepochybne význam zamerať sa aj na vertikálne poľnohospodárstvo, kde vidíme významný priestor pre užšiu spoluprácu s čínskymi partnermi,“ vyjadril sa minister Takáč po bilaterálnom rokovaní s čínskym ministrom poľnohospodárstva Han Junom. V rámci stretnutia pozval svojho čínskeho kolegu na jubilejný 50. ročník prestížneho poľnohospodárskeho veľtrhu Agrokomplex 2025, ktorý tento rok hostil generálneho riaditeľa Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) Qu Dongyu.
Čínsky minister ocenil dlhoročné priateľské vzťahy medzi oboma krajinami, ktoré napredujú od podpisu memoranda o spolupráci pred 17 rokmi. Han Jun vyzdvihol najmä úspešnú spoluprácu so Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou a potvrdil záujem o dovoz kvalitných slovenských produktov, vrátane vína. Čína je, mimo krajín EÚ, pre Slovenskú republiku najväčším trhom pre vývoz vína.
„Spoluprácu so Slovenskom vidíme perspektívne aj vo výskume a vývoji, vo vzájomnej výmene cenných skúseností a vedomostí medzi našimi výskumnými inštitúciami. Komplexným prístupom môžeme prispieť k rozvoju poľnohospodárstva v oboch krajinách,“ uviedol čínsky minister poľnohospodárstva Han Jun na margo bilaterálneho stretnutia.
Podpis Memoranda o porozumení a spolupráci pri prevencii a kontrole šírenia Bovinnej spongiformnej encefalopatie - BSE (za Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR) a taktiež podpis Protokolu o exporte čmeliakov sú spečatením vzájomne prínosnej spolupráce medzi podriadenými organizáciami agrorezortov oboch krajín. Kombinácia vedomostí, skúseností, nových technológií a inovácii môže priniesť pozitíva pre poľnohospodárstvo i potravinárstvo tak Slovenska, ako aj Číny.