Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Slovenská jahňacina má na pultoch obchodov úspech

26-03-2021

MPRV SR sa pred rokom podarilo úspešne vrátiť na pulty obchodov 100% slovenskú jahňacinu. Stalo sa tak po intenzívnych rokovaniach ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jána Mičovského, zástupcov Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku, spracovateľov a obchodníkov. Na salaši v Liptovských Revúcach sa tak po roku stretli predstavitelia tejto myšlienky, aby spotrebiteľom oznámili, že jahňacinu v obchodoch nájdu aj tento rok.

„Som rád, že po roku nášho úsilia môžeme hrdo prehlásiť, že slovenská jahňacina zožala medzi spotrebiteľmi úspech. Za rok sa prostredníctvom obchodných reťazcov predalo zhruba 8 000 jahniat, čo predstavuje takmer 200 000 kg živej váhy. Vieme však, že dopyt bol oveľa vyšší a preto sa v tomto roku pokúsime spotrebiteľom ponuku ešte rozšíriť. Rozhodnutie o uplatnení jahňaciny na pultoch obchodov má v rukách spotrebiteľ. Chcem preto z tohto miesta vyzvať všetkých, aby vyskúšali tento jedinečný produkt a pri výbere uprednostnili skutočne slovenskú jahňacinu,“ uviedol Ján Mičovský, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Slovenskí chovatelia oviec už nie sú odkázaní len na vlastný predaj z dvora a na zahraničných výkupcov, ale konečne úspešne dokážu svoju produkciu umiestniť aj na pultoch slovenských obchodov. Práve táto situácia pomáha slovenským chovateľom oviec prežiť. 

„Spoločná aktivita prináša úspech. Pre nás chovateľov je snom, aby sme všetku, na slovenských kopcoch vychovanú jahňacinu, dokázali predať slovenským spotrebiteľom. Záleží nám na zdraví našej krajiny a zdraví jej obyvateľov. Blížia sa veľkonočné sviatky, na stoloch Slovákov by nemala jahňacina chýbať. Ide o jedno z najkvalitnejších mias, ktoré môže pomôcť nášmu zdraviu aj teraz, v časoch pandémie koronavírusu,“ pripomenul Igor Nemčok, predseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku.

Len pred rokom v rovnakom čase bola situácia v chove oviec kritická a otázka umiestnenia jahniat bola nezodpovedaná. Situácia v súvislosti s pandémiou COVID-19 výrazne narušila zahraničný trh a vývoz jahniat napríklad do Talianska, bol zrazu ohrozený.

„Pred rokom sme oslovili o pomoc každého, koho sme mohli. Spustili sme mediálnu propagáciu jahňaciny a výsledok je neuveriteľný. Práve vďaka tejto propagácií a spolupráci máme aj veľa odoziev od ľudí, ktorí pred rokom vyskúšali jahňacinu po prvýkrát, zachutila im a teraz sa stávajú stálym konzumentom,“ zdôraznila Anna Kovačíková, predsedníčka PD Liptovské Revúce.  

Slovenskí spotrebitelia vďaka tejto spolupráci nájdu slovenskú jahňacinu na pultoch obchodných reťazcov pod spoločným označením „Zlaté jahňa – 100% slovenské“ a označením Značky kvality. Jahňacina sa tak stane nielen sezónnou počas Veľkej noci, ale dostupnou po celý rok. Chovatelia sa dopytu prispôsobia tak, aby na pultoch bolo vždy čerstvé jahňacie mäso.

„O jahňacie mäso zo Slovenska je u našich zákazníkov veľký záujem, aj preto sme sa rozhodli zaradiť ho do našej stálej ponuky. Novým významným dodávateľom jahňaciny do našich supermarketov je spracovateľ jahňaciny U Ňaňa. S touto liptovskou farmou sme sa dohodli na dlhodobej a trvalo udržateľnej spolupráci, ktorá prospieva celému odvetviu. Na pultoch našich supermarketov teraz zákazníci nájdu jahňacie stehno, chrbát, lopatku a kotlety v špičkovej kvalite za atraktívnu cenu,“ povedala Ingrid Kužlíková, operatívna riaditeľka BILLA.

Jahňacie mäso je jedno z najzdravších mias. Okrem toho obsahuje výrazne menej tuku. Jahňacina obsahuje veľa vysokokvalitných bielkovín, minerálnych látok, železa, medi a zinku. Mnohé nutričné hodnoty má oveľa vyššie, ako iné druhy mias. Ovčie mäso je výborným zdrojom vitamínov skupiny B, ako napr. B12, či B1, ktoré pôsobia priaznivo na nervový systém. Jahňacina je fantastickou voľbou pre zlepšenie imunity, ale aj počas diét.

Mnoho ľudí od konzumácie jahňacieho mäsa odrádza mýtus o jeho nepríjemnej chuti. Opak je však pravdou, správne pripravená jahňacina je delikatesou po celom svete. Jahňacie mäso je najšťavnatejšie, najmäkšie a najkrehkejšie. Aj mäso z dospelých oviec je vhodné na rôzne špeciality. Úpravy ovčieho mäsa sa netreba báť, možné je z neho variť, piecť, či grilovať všetko to, čo z iného mäsa. Na Slovensku chované jahňatá majú najlepšiu bilanciu zdravia a chuti.

„Jahňacina je skvelý a mimoriadne kvalitný zdroj bielkovín. Je chutná, zdravá a vhodná na úpravu snáď na všetky spôsoby. Aktuálne je o ňu vysoký záujem ako o tradičný pokrm na Veľkú noc, čoskoro však prichádza aj sezóna grilovačiek, na ktoré je toto mäso priam stvorené. Len naša spoločnosť spracuje tento rok minimálne 8 500 jahniat, ktoré pôjdu na pulty obchodov. Okrem jahňacieho mäsa pripravujeme aj ovčie mäsové výrobky,“ zdôraznil spracovateľ slovenskej jahňaciny Jozef Žilinec, U Ňaňa - Pekáreň a Mäsovýroba.

Ak by každý z nás skonzumoval ročne aspoň tri kilogramy jahňacieho mäsa zo Slovenska, nielen že by spravil niečo prospešné pre svoje zdravie, prispel by tak aj k zastabilizovaniu a dokonca rozvoju ovčiarstva na Slovensku. Chov oviec má pritom aj mnoho vedľajších prínosov. Jedným z nich je spásanie našich trávnych porastov a tým vytváranie rázu krajiny a obohacovanie pôdy, či zlepšenie ekosystémov. Cieľom agrorezortu preto je, aby sa mäso vyprodukované na Slovensku, doma aj skonzumovalo.

Slovensko má v rukách niekoľko potravinových klenotov. Práve v sektore chovu oviec tým môžeme označiť jahňacinu a ovčiu bryndzu. Je však v rukách spotrebiteľov, či siahnu po mimoriadne kvalitných slovenských produktoch a podporia tým nie len seba, svoje zdravie, ale aj slovenské poľnohospodárstvo a celú krajinu. Zväz chovateľov oviec a kôz zaviedol aj ochranné značky. Spomínanú jahňacinu preto hľadajte na pultoch obchodov s označením „Zlaté jahňa – 100% slovenské“ a slovenské rýdzo ovčie mliečne výrobky pod označením „Zlatá ovca – 100% ovčie“.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood