Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Ovocinárov, zeleninárov, vinohradníkov a chovateľov rýb podporíme 15 miliónmi eur

13-10-2022

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV SR) pripravilo pomoc v čase energetickej krízy a trvajúcej vojny na Ukrajine aj pre pestovateľov ovocia, zeleniny, vinohradníkov a chovateľov rýb. Predpokladaný termín vyplácania podpory je v prvom kvartáli 2023.

Schému pomoci v rámci dočasného krízového rámca na podporu hospodárstva v dôsledku agresie Ruska proti Ukrajine čaká schvaľovanie na Protimonopolnom úrade a v Európskej komisii. Vyhlásenie výzvy je predbežne naplánované na polovicu novembra, oprávnení žiadatelia budú môcť cez Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum (NPPC) podávať žiadosti do konca tohto roka. 

,,Uvedomujeme si zložitosť situácie v akej sa ocitol celý agrosektor vplyvom inflácie, nárastu cien energií a ďalších výrobných vstupov. Po pomoci pre chovateľov a potravinárov sme pripravili pomoc aj pre špeciálnu rastlinnú výrobu, teda pre pestovateľov ovocia, zeleniny, viniča, zemiakov, cukrovej repy, chmeľu, strukovín. Do tejto schémy sme zaradili aj rybolov a podporu akvakultúry. Chcel by som zdôrazniť, že pomoc je určená aj pre pestovateľov v  skleníkoch a fóliovníkoch,“ vysvetlil minister Samuel Vlčan.

Výšky sadzieb pre jednotlivé druhy špeciálnej rastlinnej výroby sú predbežne pripravené, otvorená zostáva sadzba pre vinič. Cieľom MPRV SR je podpora všetkých komodít na úrovni susedných krajín, ktoré sú pre našich pestovateľov reálnou konkurenciou.

Pomoc pri skladovaní ovocia a zeleniny sa bude počítať ako súčin výmery, sadzby a preskladneného množstva ovocia, či zeleniny. Podmienkou je skladovanie úrody napr. minimálne 3 mesiace a výška sa bude odvíjať od množstva uskladnenej produkcie. Sadzba sa pri ovocí napr. jablkách a hruškách v skladoch s riadenou atmosférou ULO pohybuje na úrovni 997 EUR/ha, v prípade ovocia „len“ v klimatizovanom sklade je to 415 EUR /ha. Zelenina má tiež dve kategórie skladovného podľa energetickej náročnosti, pri zemiakoch a suchej cibuli je to takmer 250 EUR/ha, pri cesnaku, mrkve, petržlene, cvikle, či kapuste je to 415 EUR/ha.

Podpora zakrytých plôch – pestovanie v skleníkoch a fóliovníkoch sa bude odvíjať od energeticky menej, či viac intenzívnych plodín. Energeticky viac intenzívne plodiny sú tie, ktoré sa musia pestovať pri 15° C a viac (paradajky, paprika, uhorka). Energeticky menej intenzívne plodiny sú pestované pri menej ako 15° C (cibuľa, kaleráb, šalát, reďkovka, mrkva, petržlen, bylinky).

Keďže ide o dočasný rámec štátnej pomoci,  strop na 1 oprávneného žiadateľa  pri rastlinnej výrobe je stanovený na 93 tisíc EUR. 

Pomoc pre rybolov a akvakultúry je podmienená výmerou rybníkov, malých vodných nádrží, či liahní. Strop možnej podpory je v tomto prípade na 1 žiadateľa 112 500 EUR.

Pre potravinárov pripravilo MPRV SR schému štátnej pomoci v alokovanej sume 10 miliónov EUR. Schéma je už schválená a bude realizovaná cez Pôdohospodársku platobnú agentúru (PPA). Potravinári budú podporení v dôsledku agresie Ruska proti Ukrajine a tzv. energetickej krízy. Výzva bude vyhlásená v prvý novembrový týždeň a žiadosti budú vyplatené do konca roka 2022.

Čo sa týka chovateľov hospodárskych zvierat a ich podpory 50 miliónov EUR z dôvodu sucha, tu potvrdzujeme termín vyhlásenia výzvy 20. októbra a vyplatenie žiadostí cez PPA do konca roka 2022. Pre potenciálnych žiadateľov ako pomôcku ku kompenzácii MPRV SR prináša kalkulačku. Jej autorom je  Sekcia stratégií, analýz a prierezových činností MPRV SR. Kalkulačka  umožňuje vypočítať výšku pomoci na základe vstupných údajov zadaných žiadateľom a má výlučne orientačný charakter. Presný výpočet, ktorý zohľadňuje individuálne odlišnosti v žiadosti o poskytnutie pomoci, bude výsledkom osobitného procesu, ktorý sa začína podaním žiadosti o pomoc a končí podpísaním zmluvy o poskytnutí pomoci.

Link pre použitie kalkulačky vrátane vysvetliviek je zverejnený tu: https://lnk.sk/kiz4


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood