Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Opatrenia proti šíreniu AMO zaberajú

18-01-2023

V domácich chovoch ošípaných na Slovensku sa africký mor ošípaných nevyskytol viac ako 6, resp. 12 mesiacov, čo znamená, že z mapy výskytu AMO zmizli ďalšie ,,červené" okresy. V III. (červenej) reštrikčnej oblasti už zostáva len okres Medzilaborce a časť okresu Michalovce.

V boji proti nákaze ale nepoľavujeme, pre chovateľov ošípaných a užívateľov poľovných revírov práve aktualizujeme plán zdolávania AMO v súvislosti s novou legislatívou EÚ, ktorá vstúpi do platnosti v apríli. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR aktívne komunikuje so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR, Slovenskou poľovníckou komorou, okresnými úradmi a informácia o stave šírenia AMO je štvrťročne predkladaná aj na rokovanie vlády SR.

Aj na základe skúseností z iných krajín, podľa ktorých je úplné zastavenie AMO nesmierne zložité, je najlepším spôsobom snažiť sa mať epidémiu pod kontrolou prostredníctvom opatrení v chovoch a znížením počtu diviakov v ešte nezasiahnutých okresoch. Tento prístup sa nám za uplynulý rok a pol osvedčil a vďaka nemu sa darí brániť ďalšiemu šíreniu tejto, pre diviaky a ošípané, smrteľnej nákazy.

Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood