Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

O titul Dedina roka 2023 má záujem 12 kandidátov

20-04-2023

V 12. ročníku Dediny roka  sa predstaví 12 slovenských obcí. O národné ocenenie a zviditeľnenie na mape Slovenska zabojujú tieto dediny: Benkovce, Bzince pod Javorinou, Čičmany, Čierne, Gajary, Jakubova Voľa, Korňa, Necpaly, Rakovo, Spišské Tomášovce, Vinosady a Veľké Ripňany. O víťazovi rozhodne odborná porota  koncom augusta. Okrem zisku finančných a vecných darov bude laureát reprezentovať Slovensko v boji o Európsku cenu obnovy dediny.

Dedinu roka vyhlasuje Ministerstvo životného prostredia SR a Slovenská agentúra životného prostredia od roku 2001. Už viac ako dve dekády je aj týmto spôsobom vyzdvihovaný vidiek a krása našich regiónov ako dôležitá a nezanedbateľná súčasť Slovenska. Dedina roka je výnimočným priestorom pre prezentáciu slovenských obcí, ktoré sa starajú nielen o svoje prostredie, ale aj o rozvoj vlastných tradícií a kultúry. Je tiež príležitosťou na nadviazanie nových kontaktov, výmenu skúseností, či inšpiráciu do ďalšieho rozvoja. Od vzniku národného ocenenia si takúto možnosť prezentácie nenechali ujsť desiatky slovenských obcí zo všetkých kútov Slovenska. V aktuálnom ročníku majú najsilnejšie zastúpenie obce zo Žilinského kraja, ktorých je takmer polovica (5), približne rovnako je zastúpený východ (3) aj západ krajiny (4).

Dedinu roka aj tento rok podporuje finančnými darmi spotrebné družstvo COOP Jednota Slovensko. „Sme hrdí, že môžeme podporovať projekt Dedina roka, ktorý pripomína obyvateľom Slovenska krásu a rozmanitosť slovenského vidieka. Zvučné mená obcí, ktoré sa prihlásili do tohto ročníka sú zárukou originality a tradičnej slovenskej kultúry. Našim poslaním v rámci družstevného obchodu je práve blízka prítomnosť na vidieku. Širokou sieťou predajní po celom Slovensku naše poslanie napĺňame. Pôsobíme najmä v menších mestách a na vidieku, kde sme radi súčasťou miestneho života, nákupného, ale i spoločenského. O to viac nás teší, že týmto spôsobom sa výnimočnosť slovenských obcí dostáva do popredia a laureát ocenenia môže reprezentovať Slovensko i na európskej úrovni,“ vyzdvihol význam projektu Ján Bilinský, predseda predstavenstva COOP Jednota Slovensko.

Prednedávnom sa konalo prvé zasadnutie národnej hodnotiacej komisie. Samotná prezentácia obcí v území bude prebiehať od mája do júna, pričom je dôležité zostaviť originálny, zaujímavý a inšpiratívny program. Súčasťou prezentácie by mali byť úspechy, či výnimočnosť danej obce v oblasti kultúry, tvorivosti obyvateľov, tradícii, hospodárenia, starostlivosti o životné prostredie, budovania spoluprác komunít i nadväzovanie partnerstiev. Výsledky národného ocenenia Dedina roka 2023 priblížime verejnosti v septembri. Viac informácií je zverejnených na www.dedinaroka.sk.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood