Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

MPRV SR: Pri návšteve prírody nezabúdajme na ohľaduplnosť

17-08-2020

Tohtoročné dovolenkovanie Slovákov poznačila pandémia nového Koronavírusu. Aj napriek nedávnemu uvoľneniu opatrení a možnosti vycestovať do zahraničia však mnoho našincov vyhľadáva relax v domovine, často v prostredí jedinečnej slovenskej prírody. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (MPRV SR) pri tejto príležitosti nabáda všetkých návštevníkov ku zvýšenej disciplinovanosti a ohľaduplnosti k nášmu prírodnému bohatstvu. V prírode by sa návštevníci mali správať ako v chráme, s pokorou, úctou a v tichosti.

Rozhodovanie našincov pri výbere letnej dovolenky poznačila neutíchajúca pandémia nového Koronavírusu doma i vo svete. Aj napriek uvoľneniu pred časom zavedených opatrení a možnostiam vycestovať počas letných mesiacov do zahraničia, mnohí Slováci sa rozhodli pre dovolenku práve na Slovensku.

Zvýšený záujem o našu jedinečnú prírodu potvrdzuje aj nedávny rekord, ktorý zaznamenali Štátne lesy TANAPu. Začiatkom augusta za jediný deň narátali vo vysokohorskom prostredí Tatranského národného parku 30 232 návštevníkov, čo je o takmer štyritisíc viac ako doterajší rekord spred štyroch desaťročí. Najviac ich lákalo Popradské pleso, spomedzi dvojice sledovaných vrcholov si prvenstvo už tradične udržali Rysy.

So zvýšeným počtom turistov v prírode sa úmerne navyšuje aj čoraz častejšie poškodzovanie prírody, množstvo odpadkov v prírode, či porušovanie zákonov, ako napríklad vjazd motorových vozidiel do prírody. Výnimkou nie je ani vandalizmus. Aj pracovníci lesných správ opakovane zaznamenali poškodzovanie ich majetku, vstupných rámp a značení.

Mimoriadne dôležité je aj rešpektovanie obmedzenia voľného pohybu psov v prírode. Majitelia v žiadnom prípade nesmú dovoliť svojim psom naháňať a štvať divú zver. Príroda je totiž domovom voľne žijúcej zveri, kde sme len hostia a mali by sme sa tak aj správať.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR preto vyzýva všetkých turistov a návštevníkov, ktorí vyhľadávajú oddych v neobyčajnej slovenskej prírode o zachovanie mimoriadnej ohľaduplnosti a elimináciu priestupkov v našich lesoch. Agrorezort ďalej apeluje, aby návštevníci v prírode po sebe nenechávali odpadky a ak môžu, aby pozbierali aj odpadky po ostatných nezodpovedných návštevníkoch.

V snahe predchádzať represiám preto agrorezort v tejto súvislosti výrazne apeluje na dodržiavanie pravidiel, ktoré sa týkajú najmä zákazu jazdy motorovým vozidlom, štvorkolkou, ďalej zakladaniu ohňov mimo vyznačených miest, znečisťovaniu odpadkami, rušeniu ticha a pokoja v lese, ako aj nelegálnemu zberu lesných plodov a rastlín v národnom parku. 

Bezohľadnosťou niektorých návštevníkov prírody dochádza k porušovaniu zákona o ochrane prírody a krajiny, zákona o poľovníctve, zákona o lesoch a zákona o veterinárnej starostlivosti.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood