Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Ministerstvo pôdohospodárstva podporuje aktivity zväzov a združení proti nekalým obchodným praktikám

07-10-2016

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR víta iniciatívu Rady pekárov SR v boji proti nekalým obchodným praktikám v potravinovom dodávateľskom reťazci. Ministerstvo zároveň vyzýva ďalšie zväzy a združenia v poľnohospodárstve a potravinárstve, aby aktívne vystupovali proti využívaniu nekalých obchodných praktík v krajine.

„Aktivity prvovýrobcov i spracovateľov v tejto oblasti vítam a vyzývam aj ďalšie združenia a zväzy, aby upozorňovali na využívanie nekalých obchodných praktík a zverejňovali tieto prípady,“ uviedla ministerka Gabriela Matečná. K využívaniu nekalých obchodných praktík dochádza najmä zo strany obchodných reťazcov, ktoré z pozície dominantného postavenia na trhu tlačia dodávateľov do nevýhodných podmienok. Aj napriek platnému zákonu o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch je dokazovanie týchto praktík veľmi zložité. Dodávatelia sa totiž obávajú tzv. vylistovania výrobkov z pultov predajní a preto sa radšej vyhýbajú podávaniu podnetov.

Nekalé obchodné praktiky sú napríklad predaj potravín pod nákupné ceny, či zľavy z kúpnej ceny nahrádzajúce iné plnenia zo strany dodávateľov (tzv. predná marža). Ide aj o rôzne poplatky, či plnenia bez reálnej protihodnoty, ako napríklad za podporu predaja potraviny, za obrat, logistiku, či poplatky za zalistovanie (tzv. zadné marže). Medzi nekalé obchodné praktiky patria aj neproporčné lehoty splatnosti pohľadávok dodávateľov a odberateľov, či rôzne podmienky a povinnosti nad rámec legislatívnych požiadaviek.

Aj keď dvadsať členských štátov EÚ disponuje legislatívou na boj s nekalými obchodnými praktikami, na potrebe jednotného celoeurópskeho postupu proti uplatňovaniu nekalých obchodných praktík v potravinovom dodávateľskom reťazci sa počas septembrovej neformálnej rady ministrov pôdohospodárstva v Bratislave zhodla väčšina členských krajín EÚ.

 


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood