Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Minister Takáč: Robíme všetko pre to, aby sa znížená DPH na potraviny pretavila do cien potravín na pultoch

20-09-2024

Vláda SR schválila zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny. Po stretnutí predsedu vlády Roberta Fica a ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka so zástupcami obchodných reťazcov bude nasledovať okrúhly stôl aj s ostatnými partnermi agropotravinárskej vertikály.

„Znižujeme DPH na základné potraviny s tým cieľom, aby sa znížili ceny základných potravín a zvýšila sa ich dostupnosť pre najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva. Som rád, že zástupcovia obchodných reťazcov garantovali, že tento cieľ máme spoločný,“ vyhlásil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč po stretnutí s predsedom vlády SR Robertom Ficom a zástupcami slovenských i zahraničných obchodných reťazcov.

Vláda SR schválila, že DPH základných potravín klesne z 10 % na 5 %, pričom zoznam základných sa nateraz nemení. Nie je však vylúčené, že sa bude ešte upravovať. Po stretnutí s obchodníkmi bude nasledovať okrúhly stôl aj s ďalšími partnermi z agropotravinárskeho reťazca – prvovýrobcami, dodávateľmi, spracovateľmi a predstaviteľov obchodu. „Ešte tento rok vykonáme cielené kontroly naprieč celou potravinovou vertikálou, aby sme získali základné informácie o tom, za koľko sa potraviny nakupujú, aká je marža a za koľko sa predávajú. Budeme tak mať čo porovnávať s údajmi, ktoré získame v januári budúceho roku,“ doplnil minister Takáč.

Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu a Filip Kasana, prezident Zväzu obchodu Slovenskej republiky (ZO SR) uvítali konštruktívne rokovanie a sociálny dialóg s vládou SR ohľadom DPH na potraviny a sú otvorení ďalším stretnutiam s cieľom zníženia cien potravín. „V určitej miere to môže prispieť aj k vyššej konkurencieschopnosti našej krajiny v spotrebiteľských cenách,“ dodal Filip Kasana, prezident ZO SR.

AKTUÁLNY ZOZNAM POTRAVÍN SO ZNÍŽENOU SADZBOU DPH

podľa Prílohy č. 7 k zákonu č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty (konkrétne potraviny sú definované podľa číselných kódov Spoločného colného sadzobníka):

  • 0201

Mäso z hovädzích zvierat, čerstvé alebo chladené okrem mäsa z divých hovädzích zvierat položky 0102

  • ex 0203

Mäso zo svíň, čerstvé, chladené alebo mrazené - len mäso z domácich svíň, čerstvé alebo chladené

  • ex 0204

Mäso z oviec alebo kôz, čerstvé, chladené alebo mrazené - len mäso z oviec alebo kôz, čerstvé alebo chladené okrem mäsa z divých oviec a kôz

  • ex 0207

Mäso a jedlé droby, z hydiny položky 0105, čerstvé, chladené alebo mrazené - len mäso a jedlé droby z domácej hydiny, čerstvé alebo chladené

  • ex 0208

Ostatné mäso a jedlé mäsové droby, čerstvé, chladené alebo mrazené - len mäso a jedlé droby z domácich králikov, čerstvé alebo chladené

  • ex 0301

Živé ryby - len sladkovodné ryby okrem ozdobných rýb položky 0301 11 00

  • ex 0302

Ryby, čerstvé alebo chladené, okrem rybieho filé a ostatného rybieho mäsa položky 0304 - len sladkovodné ryby okrem ozdobných rýb položky 0301 11 00

  • ex 0304

Rybie filé a ostatné rybie mäso (tiež mleté), čerstvé, chladené alebo mrazené - len rybie filé a ostatné rybie mäso (tiež mleté) zo sladkovodných rýb okrem ozdobných rýb položky
0301 11 00, čerstvé alebo chladené

  • ex 0401

Mlieko a smotana nezahustené ani neobsahujúce pridaný cukor ani ostatné sladidlá - len mlieko

  • 0405 10

Maslo

  • 0403

Cmar, kyslé mlieko a smotana, jogurt, kefír a ostatné fermentované alebo acidofilné mlieko
a smotana, tiež zahustené alebo obsahujúce pridaný cukor alebo ostatné sladidlá alebo ochutené alebo obsahujúce pridané ovocie, orechy alebo kakao

  • 0406

Syry a tvaroh – len ovčia bryndza podľa osobitného predpisu)

  • 0409 00 00

Prírodný med

  • 0701

Zemiaky, čerstvé alebo chladené

  • 0702 00 00

Rajčiaky, čerstvé alebo chladené

  • 0703

Cibuľa, šalotka, cesnak, pór a ostatná cibuľová zelenina, čerstvá alebo chladená

  • 0704

Kapusta, karfiol, kaleráb, kel a podobná jedlá hlúbovitá zelenina, čerstvé alebo chladené

  • 0705

Hlávkový šalát (Lactuca sativa) a čakanka (Cichorium spp.), čerstvé alebo chladené

  • 0707 00

Uhorky šalátové a uhorky nakladačky, čerstvé alebo chladené

  • 0708

Strukoviny, lúpané alebo nelúpané, čerstvé, chladené

  • 0709

Ostatná zelenina, čerstvá alebo chladená

  • 0808

Jablká, hrušky a duly, čerstvé

  • 1905

Chlieb, sladké pečivo, koláče, sušienky a ostatné pekárske výrobky, tiež obsahujúce kakao; hostie, prázdne oblátky druhu vhodného na farmaceutické účely, oblátky na pečenie, ryžový papier a podobné výrobky – len čerstvý chlieb podľa osobitného predpisu3)a len čerstvé pečivo podľa osobitného predpisu4) v hmotnosti 40 g až 50 g

  • ex 2009

Šťavy ovocné (vrátane hroznového muštu) a šťavy zeleninové, nekvasené a neobsahujúce pridaný alkohol, tiež obsahujúce pridaný cukor alebo ostatné sladidlá – len šťavy bez pridaného cukru alebo šťavy s pridaným cukrom maximálne 5 g na 100 ml.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Projekty podporované z fondov EÚ
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood