Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Matečná: Opozícia financovaná z peňazí developerov chce sprivatizovať petržalské závodisko

26-02-2020

Závodisku, obľúbenému rekreačnému priestoru najväčšieho sídliska na Slovensku s viac ako 100 000 obyvateľmi, Petržalke, hrozí zastavanie bytmi a obchodnými priestormi. O tento lukratívny priestor s rozlohou 28,7 hektára sa intenzívne zaujímajú developerské skupiny financujúce opozičné strany.

  • Matečná varuje, že developerské skupiny stojace za opozičnými stranami už pripravujú procesy na získanie bratislavského závodiska
  • Jednu z opozičných strán financujú developeri
  • Matečná: Závodisko musí zostať v rukách štátu a verejnosti

„Chcem varovať všetkých Bratislavčanov pred aktivitami politických strán, ktoré si hovoria pravicovo-liberálne a nenávidia všetko, čo vlastní štát. Títo politici tvrdia, že všetko, čo štátu nevynáša, musí štát predať. Ja sa pýtam, kde je spoločenská hodnota? SNS je striktne proti predaju bratislavského závodiska developerom. Je to jedinečný priestor pre oddych, rekreáciu a kus prírody v Petržalke, ktorý musí ostať verejnosti. Analýzy účtovníkov ale ukazujú, že štát by dostal za tento priestor veľké milióny eur. Developeri podporujúci opozičné strany preto začali s prípravami na privatizáciu závodiska,“ povedala Gabriela Matečná, vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (SNS).

Útvar hodnoty za peniaze prišiel v rámci auditu výdavkov agrorezortu s návrhom privatizácie petržalského závodiska, pretože by tento obchod štátu priniesol značné finančné prostriedky. Gabriela Matečná však striktne akýkoľvek predaj zamietla. Ešte predtým, v roku 2016, sa vážne vyhranila voči tomu, aby areál štátneho podniku padol do rúk developerov a odmietla snahy o jeho privatizáciu.

Areál závodiska s jazdeckým športom a so všetkými jeho možnosťami má pre 24 % obyvateľov Bratislavy mimoriadny význam. Prvé dostihy sa v Bratislave konali v roku 1826. Dostihová dráha petržalského závodiska bola spustená pred 60-timi rokmi. Prvý míting bol 18. septembra 1960, pravidelná prevádzka sa tu datuje od roku 1979. Rozloha areálu Starý háj je 28,7 ha, z toho 18,3 ha tvorí dostihová dráha. Ročne sa na akciách závodiska, ktoré hostí nielen súťaže koní, ale aj množstvo kultúrnych podujatí, zúčastní takmer 100 000 návštevníkov. Počas posledných štyroch rokov investoval štátny podnik do rozvoja a rekonštrukcií areálu nemalé prostriedky. V ďalšom volebnom období chce SNS vyriešiť dostavbu tribúny a rozšíriť paletu oddychových aktivít pre verejnosť.

„V roku 2016 som vyhlásila, že pokiaľ bude SNS vo vláde, petržalské závodisko nikdy nepadne do rúk developerov. Upozorňujem preto obyvateľov Bratislavy a Petržalky, aby si pred voľbami dali do google, ktoré opozičné strany dostali pôžičky od developerov. Jedna zo strán súčasnej opozície dokonca získala z developerských peňazí až milión eur. Nenechajme si predať aj to málo, čo z nášho kultúrneho a športového dedičstva dnes v hlavnom meste ešte zostalo. Bratislavčania a priatelia koní! O tom, či závodisko zostane verejnosti, alebo o tento unikátny priestor Petržalka príde, rozhodujú aj tieto voľby a viac ako 100 000 Petržalčanov a fanúšikov dostihového športu,“ zdôraznila Gabriela Matečná.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood