Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Burčiak bude tento rok skôr, agrorezort udelil výnimku

03-08-2018

Nadpriemerné slnečné počasie a teplo tento rok spôsobili, že hrozno dozrieva skôr a skôr bude aj obľúbený rozkvasený hroznový mušt - burčiak. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR udelilo výnimku a povolilo predaj burčiaku už od 6. augusta 2018.

  • Nadpriemerné slnečné a teplé počasie spôsobili skoršie dozrievanie hrozna
  • Zákon stanovuje predaj burčiaku od 15. augusta, ministerstvo na tento rok udelilo výnimku už od 6. Augusta
  • Výnimka sa vzťahuje len na burčiak z hrozna dopestovaného a spracovaného na území SR

„Klimatické zmeny majú za dôsledok stále častejšie sa vyskytujúce problémy v poľnohospodárstve, na ktoré je potrebné hľadať riešenia. Tento rok bol nadpriemerne teplý a slnečný, čo významne ovplyvnilo aj vinohradníctvo a vinárstvo. Tento rok dozrieva hrozno o desať až štrnásť dní skôr a tak aj obľúbený burčiak bude skôr. Keďže zákon o vinohradníctve a vinárstve stanovuje, že burčiak sa môže predávať najskôr od 15. augusta, rozhodli sme sa udeliť výnimku a jeho predaj bude možný už od 6. augusta,“ vysvetľuje Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

„Výnimku zo zákona o vinohradníctve a vinárstve č. 313/2009 Z.z. na povolenie skoršieho predaja burčiaku v roku 2018 už od 6. augusta udelilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na základe žiadosti Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska. Svoju žiadosť zdôvodnili tým, že rok 2018 bol klimaticky nadpriemerne teplý v období vegetácie, čo sa odráža aj na skoršom dozrievaní viniča hroznorodého. Výnimka sa vzťahuje na predaj burčiaku vyrobeného výlučne z hrozna dopestovaného a spracovaného na území Slovenskej republiky v roku 2018. Predajca je povinný v mieste predaja viditeľne na výveske burčiak označiť pojmom ‘Burčiak‘ a uviesť údaj o výrobcovi,“ spresňuje Štefan Ryba, generálny riaditeľ sekcie poľnohospodárstva z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Burčiak je druh alkoholického nápoja, ktorý sa uvádza ako „rozkvasený, teplý a žltkavo sfarbený rozkvasený hroznový mušt, obsahujúci 4-6% objemu alkoholu.“ Jeho výroba je významne závislá od chuti výrobcu a druhu hrozna. Jeho predaj reguluje zákon č. 313/2009 Z.z. o vinohradníctve a vinárstve. Burčiak možno ponúkať spotrebiteľovi v období od 15. augusta do 31. decembra kalendárneho roka zberu hrozna, z ktorého je vyrobený. Fixný termín predaja burčiaku stanovil štát po tom, ako opakovane dochádzalo k podvodom pri predaji burčiaku. Špekulujúci výrobcovia totiž zbierali nedostatočne zrelé hrozno, ktoré neobsahovalo dosť cukru a tak ho umelo ho dosladzovali. Zákon považuje 15. august za dátum, kedy je už väčšina hroznovej úrody dozretá, a teda aj dosť sladká na spracovanie.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood