Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Agrorezort poskytol včelárom rekordné podpory

16-12-2019

MPRV SR poskytlo v roku 2019 slovenským včelárom rekordné podpory. Počty včelárov i včelstiev za posledné štyri roky stúpli. Slovensko je tak jednou z mála krajín Európy, kde ich čísla rastú.

„Intenzívna komunikácia, úzka spolupráca so včelármi a ich historická podpora, ktoré sme so SNS nastavili hneď po mojom príchode, prinášajú jednoznačné výsledky. Slovensko je jednou z mála krajín Európy, kde stavy včelstiev i počty včelárov stúpajú. Dosiahli sme najvyššie počty včelárov za posledné štvrťstoročie. Nemôžeme však „zaspať na vavrínoch“. Veterinárne riziká i situácia s pastvou sú náročné. Zdvojnásobila som preto podporu na opeľovaciu činnosť z dvoch na štyri eurá na včelstvo a spoločne so slovenskými včelármi sme nastavili moderný Národný program stabilizácie a rozvoja slovenského včelárstva,“ uviedla Gabriela Matečná, vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (SNS).

Slovenskí včelári dostali v tomto roku mimoriadnu, zdvojnásobenú podporu na opeľovaciu činnosť v celkovej výške 1,1 milióna eur. Pomocnú roku podal agrorezort tým včelárom, ktorých postihol mor včelieho plodu. Celkovo 84 včelárov sme odškodnili sumou 152 000 eur. Medziročne ide o dvojtretinový nárast. Ďalších zhruba 1,5 milióna eur získali včelári cez Národný program na podporu stabilizácie a rozvoja včelárstva.

„Podpora agrorezortu dosahuje aktuálne mimoriadnu úroveň. Sme radi, že s nami ministerstvo úzko komunikuje, čo je aj zásluhou pani ministerky. Spoločne riešime aj ďalšie oblasti podpory slovenských včelárov aj ich konkurencieschopnosti. Veľmi dôležitý je pre nás boj proti falošnému medu. Voči takýmto praktikám musí Slovensko tvrdo zakročiť,“ povedal Milan Rusnák, predseda Slovenského zväzu včelárov.

Na Slovensku je aktuálne viac ako 19 150 včelárov s viac ako 305 000 včelstvami. Pred desiatimi rokmi bolo včelárov o 5 000 menej a včelstiev až o 100 000 menej. Nový Národný program stabilizácie a rozvoja slovenského včelárstva 2020/2022, ktorý agrorezort pripravil v úzkej spolupráci so slovenskými včelármi je efektívnejší, modernejší a prináša aj viaceré novinky. Zlepšuje aj boj proti škodcom a chorobám včelstiev. Bude sa prostredníctvom neho monitorovať aj vplyv prípravkov na ochranu rastlín. Prináša podporu laboratórií v oblasti identifikácie medu.

„Do budúceho roka plánujeme so SNS viacero opatrení na významné zlepšenie včelej pastvy. Chceme konkrétnymi opatreniami zvýšiť diverzitu rastlín v krajine. Plánujeme zamedziť takzvaným zeleným púšťam monokultúr, zaviesť podpory na kvetové pásy pri poliach a zachovať zvýšenú podporu na opeľovaciu činnosť. Kľúčovým bude aj nákup zariadenia na identifikáciu geografického pôvodu a zloženia medu. Aby bolo možné na špičkovej úrovni postihovať falšovateľov medu z EÚ i mimo EÚ,“ zdôraznila Gabriela Matečná.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood