Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuálne informácie - Xylella fastidiosa

15-05-2019

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) aktualizoval svoje hodnotenie rizika (HR), ktoré predstavuje Xylella fastidiosa (X. fastidiosa) pre rastliny a plodiny v Európskej únii. Nové HR poskytuje aktuálne poznatky a závery týkajúce sa kontroly súčasných miest výskytu tohto škodcu a prevencie jeho ďalšieho šírenia v EÚ.

Kontrola hrozby
Vedecký Panel EFSA pre zdravie rastlín (PLH) použil počítačové modelovanie na simuláciu šírenia X. fastidiosa na krátke a dlhé vzdialenosti za rôznych podmienok. Modelovanie ukázalo, že je dôležité implementovať kontrolné opatrenia, ako napríklad tie, ktoré stanovila Európska komisia za účelom zabránenia ďalšiemu šíreniu a tiež eradikácii miest vypuknutia. Počítačové modelovanie zároveň ilustruje relatívnu účinnosť použitia nárazníkových zón rôznych veľkostí na kontrolu infikovanej oblasti.
Simulácie taktiež poukázali na to, že je dôležité kontrolovať hmyz, o ktorom je známe, že prenáša patogén v Európe - ako je napr. peniarka obyčajná Philaenus spumarius. Tiež je potrebné minimalizovať oneskorenie medzi detekciou a implementáciou kontrolných opatrení ako je odstránenie infikovaných rastlín a vytvorenie demarkačných oblastí.

Existuje prevencia?
Hodnotenie potvrdzuje, že stále neexistuje žiadny známy spôsob eliminácie baktérie z chorých rastlín za poľných podmienok. Účinnosť chemických a biologických kontrolných opatrení bola hodnotená v nedávnych experimentoch. Výsledky ukazujú, že v niektorých situáciách sa môže dočasne znížiť závažnosť ochorenia, avšak neexistuje dôkaz, že by mohli eliminovať X. fastidiosa v poľných podmienkach počas dlhého časového obdobia.

Ktoré krajiny sú ohrozené?
Počítačové simulácie ukázali, že hoci väčšina územia EÚ má typy podnebia, o ktorých je známe, že sa v nich tento patogén nevyskytuje. Vyskytuje sa však inde vo svete. Je dôležité konštatovať, že najviac ohrozené sú oblasti v južnej Európe (viď mapa). Počítačové modelovanie však ukázalo určité rozdiely v tomto všeobecnom pravidle, a to podľa príslušného poddruhu. Ako príklad udáva X. fastidiosa subsp. multiplex, ktorý má v severnej Európe väčší potenciál usadenia sa ako iné poddruhy. Informácie o riziku usadenia sa budú dôležité hlavne pokiaľ ide o zavádzanie surveillance (dohľadu) a detekčných programov v rôznych členských štátoch. EFSA v súčasnosti vyvíja metodiku prieskumu o X. fastidiosa spoločne s organizáciami venujúcimi sa problematike zdravia rastlín v celej EÚ.



Skrytý škodca
Predmetné hodnotenie obsahuje kľúčovú časť o zmenách asymptomatického obdobia (času od infekcie po expresiu symptómov u rastlín, ktoré môžu byť hostiteľom pre X. fastidiosa). Prehľad literatúry a analýza údajov odhalili významné rozdiely v asymptomatickom období pre rôzne kombinácie hostiteľa a príslušného poddruhu X. fastidiosa. Uvedené informácie budú nápomocné pri zavádzaní surveillance, ale aj pre rozhodovanie manažérov rizík, kedy je bezpečné ukončiť ohraničenie miesta vypuknutia.

Budúci výskum
Stephen Parnell, predseda pracovnej skupiny zaoberajúcej sa problematikou zdravia rastlín a X. fastidiosa, uviedol:
„Toto bola komplexná vedecká výzva s mnohými oblasťami neistoty. Dospeli sme však k niektorým dôležitým záverom, ktoré pomôžu manažérom rizika, hodnotiteľom rizika a vedeckým pracovníkom. Podstatou predmetného vedeckého stanoviska sú počítačové simulácie. Modely, ktoré sme vyvinuli, sú robustné a čo je dôležité, aj flexibilné, takže ich možno prispôsobiť tak, aby preskúmali širokú škálu rôznych scenárov a podporili núdzové plánovanie. Od zverejnenia nášho posledného stanoviska v roku 2015 je k dispozícii množstvo nových informácií, z ktorých väčšina je výsledkom projektov financovaných EÚ, ako napríklad POnTE a XF-ACTORS. Naše chápanie tohto nebezpečného rastlinného škodcu neustále pokračuje vďaka týmto iniciatívam, a to aj napriek pretrvávajúcej neistote, ktorá sa týka najmä úrovne poddruhov a sekvenčných typov. Je nevyhnutné, aby sme aj naďalej investovali do výskumu, ktorý nám môže pomôcť nielen kontrolovať miesta vypuknutia, ale ich aj predvídať.“

Čo je X. fastidiosa?
X. fastidiosa je jednou z najnebezpečnejších bakteriálnych patogénov rastlín na svete. Spôsobuje široké spektrum chorôb s obrovským ekonomickým dopadom na poľnohospodárstvo, záhradkárstvo a životné prostredie. Najčastejšie sú uvádzané štyri poddruhy, a to: fastidiosa, pauca, multiplex a sandyi.
Baktéria žije v rastlinnom xylémovom tkanive a bežne sa šíri hmyzími vektormi, ktoré sa živia xylémom.

Patogén bol prvýkrát detegovaný v Európe v roku 2013 v Apulii v južnom Taliansku. Odvtedy sa uvádzajú hlásenia vo Francúzsku (Korzika a Provence-Alpes-Côte d'Azur), Španielsku (Baleáry, Valencia, Madrid), centrálnom Taliansku (Toskánsko) a Portugalsku (Porto). Vo všetkých ohniskách sú zavedené núdzové kontrolné opatrenia EÚ.

Na nasledujúcich odkazoch nájdete základné informácie o X. fastidiosa, ale aj vedecké stanoviská EFSA (v anglickom jazyku):

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:
EFSA Media Relations Office
Tel.: +39 0521 036 149
E-mail: [email protected]   

Prílohy (dokumenty na stiahnutie)



Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood