Facebook Statistics
Značka Kvality

Ako je to s testovaním kozmetiky na zvieratách v EÚ?

23-02-2022

Kozmetické zložky EÚ sa riadia dvoma nariadeniami, ktoré sú v rozpore.

Nariadenie ES 1223/2009 o kozmetike zakazuje testovanie in vivo (na zvieratách) na účely hodnotenia bezpečnosti kozmetických výrobkov vrátane konečných výrobkov aj zložiek.

Zároveň nariadenie o registrácii, hodnotení, autorizácii a obmedzovaní chemikálií (REACH) môže vyžadovať in vivo testovanie tých istých zložiek v rámci svojich požiadaviek na testovanie.

Autori článku Continuing Animal Tests on Cosmetic Ingredients for REACH in the EU preskúmali v súvislosti s REACH dokumentáciu pre chemikálie, pre ktoré je jediným nahláseným použitím použitie v kozmetike. Zistili, že databáza REACH eviduje 3 206 chemikálií s použitím v kozmetike. Z nich 419 uvádza kozmetiku ako jediné odvetvie použitia a 63 z nich má testy in vivo ukončené až v čase, keď už platil zákaz podľa nariadenia ES 1223/2009 o kozmetike.

Žiadatelia vo veľkej miere používali na hodnotenie zložiek pre REACH alternatívne metódy bez použitia zvierat, no niektorí žiadatelia stále vykonávali nové in vivo testy, aby splnili požiadavky nariadenia REACH.

V niektorých prípadoch agentúra ECHA, ktorá hodnotí dokumentáciu k žiadostiam podľa nariadenia REACH, odmietla alternatívne metódy žiadateľov ako nedostatočné a vyžadovali nové in vivo testy. Agentúra ECHA pokračuje v hodnotení dokumentácie aj v súčasnosti.

Existuje tu nevyriešený konflikt a tvrdenie, že kozmetika v EÚ podľa platnej európskej legislatívy nie je testovaná na zvieratách, nie je celkom pravdivé. 

Bližšie informácie je možné nájsť v článku Continuing Animal Tests on Cosmetic Ingredients for REACH in the EU.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood