Koronavírus (SARS-CoV-2) a potraviny
29-11-2021
Vedecká poradná skupina WHO pre pôvod nových patogénov (WHO´s Scientific Advisory Group for the Origins of Novel Pathogens, SAGO) mala včera prvé stretnutie.
26-11-2021
Úrad verejného zdravotníctva SR (ďalej ÚVZ SR) zverejnil dňa 25. novembra 2021 nasledovné informácie k vyhláškam ÚVZ SR platným od 25.11.2021 (prevádzky, hromadné podujatia, dýchacie cesty) a od 29.11.2021 (povinný režim OTP na pracovisku)
24-11-2021
Úrad verejného zdravotníctva SR (ďalej ÚVZ SR) zverejnil dňa 22. novembra 2021 Manuál pre gastro sektor (pre reštaurácie, kaviarne, bary a ostatné prevádzky verejného stravovania) a Manuál pre obchody a služby k opatreniam podľa COVID automatu.
18-08-2021
Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 pripravila 3 informačné letáky „10 vecí, ktoré je potrebné vedieť o COVID -19 a bezpečnosti potravín“ ...
17-08-2021
Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 pripravila aktualizované usmernenie FAO „COVID-19: Pokyny na zabránenie prenosu COVID-19 v potravinárskych prevádzkach" zo dňa 2. augusta 2021 (FAO dokument COVID-19: Guidance for preventing transmission of COVID-19 within food businesses - updated guidance).
20-02-2021
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) vydali spoločnú vedeckú správu, v ktorej navrhujú monitorovacie stratégie SARS-CoV-2 u noriek na kožušinových farmách.
08-02-2021
Svetová organizácia pre zdravie zvierat (OIE) nabáda krajiny k prísnemu monitoringu vírusu u vnímavých zvierat a k zavedeniu ďalších účinných opatrení v záujme ochrany verejného zdravia. Počas jesene 2020 boli hlásené prípady z Dánska, kedy sa vírus SARS-CoV-2 preniesol z infikovaných noriek, chovaných na kožušinových farmách, na človeka. Medzi poslednými OIE hlásenými prípadmi SARS-CoV-2 u zvierat sa objavil napr. aj lev. Aj napriek týmto udalostiam je pandémia COVID-19 stále poháňaná prenosom vírusu medzi ľuďmi a nie prenosom medzi zvieratami či medzi zvieratami a ľuďmi.
10-09-2020
Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS SR) uverejnila 07. 09. 2020 v nadväznosti na aktuálnu epidemiologickú situáciu usmernenie: Opatrenia v súvislosti s epidemiologickou situáciou ochorenia COVID-19 – prevádzkový poriadok.
15-07-2020
Národný inštitút pre verejné zdravie a životné prostredie v Holandsku (RIVM) zverejnil výsledky svojho nového hodnotenia rizika. Týka sa posúdenia ciest prenosu, ktoré by mohli spôsobiť riziko prenosu SARS-CoV-2 v prostredí zariadení typu HoReCa.
11-06-2020
Generálne riaditeľstvo pre zdravie a bezpečnosť potravín (DG-SANTE) Európskej komisie zverejnilo koncom mája dokument, v ktorom objasňuje riziko prenosu infekcie SARS-CoV-2 z ľudí na ich domáce zvieratá.