Facebook Statistics
Značka Kvality

Vtáčia chrípka: Zdravotný dohľad je kľúčom k prevencii vývoja vírusu

29-04-2024

Vírus vtáčej chrípky sa naďalej šíri v EÚ i mimo nej, pričom spôsobuje vysokú úmrtnosť voľne žijúcich vtákov, prenos na voľne žijúce a domáce cicavce a prepuknutie nákazy na farmách. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) vo svojej vedeckej správe hodnotia rizikové faktory potenciálnej pandémie chrípky a súvisiace opatrenia na jej zmiernenie.

Príčiny evolúcie vírusu

Odborníci identifikovali za možné faktory šírenia niektoré druhy kožušinových zvierat chovaných na farmách (napr. norky alebo líšky), ktoré sú veľmi citlivé na chrípkové vírusy. Napriek tomu, že prenos z cicavca na cicavca zatiaľ nebol potvrdený, voľne žijúce cicavce by mohli pôsobiť ako medzi-hostitelia medzi voľne žijúcimi vtákmi, domácimi zvieratami a ľuďmi. Spoločenské zvieratá, ako sú mačky, ktoré žijú v domácnostiach a majú prístup do exteriéru by mohli byť potencionálnym prostriedkom prenosu.  Taktiež chov v oblastiach bohatých na vodné vtáctvo s vonkajším chovom a/alebo nedostatočnou biologickou bezpečnosťou môže uľahčiť prenos vírusu na farmy a jeho ďalšie šírenie. Odborníci zistili, že svoju úlohu vo vývoji situácie zohrávajú aj extrémne poveternostné udalosti a klimatické zmeny, pretože môžu ovplyvniť ekológiu a demografiu voľne žijúceho vtáctva, a tým ovplyvniť spôsob, akým sa choroba časom vyvíja.

Zníženie rizika

Orgány z viacerých oblastí by mali spolupracovať v rámci perspektívy „One Health“ s cieľom obmedziť vystavenie vírusom vtáčej chrípky cicavce aj ľudí.

Ďalšie kroky

Do konca roka úradu EFSA a ECDC zverejnia vedecké stanovisko, v ktorom zhodnotia, ako by sa mohla v budúcnosti vyvíjať potencionálna pandémia vtáčej chrípky a vydajú usmernenia pre manažérov rizík na zníženie rizika pre ľudské zdravie.

Links to Science

Viac informácií k tlačovej správe nájdete na webovej stránke úradu EFSA.

Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood