Facebook Statistics
Značka Kvality

Ministerstvo v médiách

V OBCHODOCH JE MENEJ KVALITNÉHO PEČIVA

31-01-2013

(30.01.2013; Televízna stanica STV 1; Správy STV; 19.00; por. 22/26; KURUCOVÁ Marcela)

Viliam STANKAY, moderátor:

"Tradičných pekárov na Slovensku stále ubúda. Chlieb nám pečie už len 450 pekární. Úlohu remeselníkov čoraz viac preberajú obchodné reťazce. Hygienici však tvrdia, že pečivo stráca kvalitu."

Marcela KURUCOVÁ, redaktorka:

"Pri kontrolách zistili hygienici vážne pochybenie pri pečive, chlebe či pečených koláčoch. Často nespĺňa tento tovar základné hygienické kritériá. Chlieb býva zle označený, pečivo plesnivé a predáva sa tovar, ktorý je po dátume spotreby."

Ján ŠTULC, riaditeľ Odboru kontroly potravín rastlinného pôvodu:

"Nedá tam toľko masla, orechov alebo tých drahých surovín alebo drahých zložiek, nahradí to lacnejšími."

M. KURUCOVÁ:

"Hygienici upozorňujú najmä na nebalené pečivo. Viaceré obchody upozorňujú zákazníkov, aby používali jednorazové rukavice, či tak však urobia, garantovať nemôžu."

J. ŠTULC:

"Tým, že nepoužijú tie ochranné rukavice alebo vrecká a chytajú to holými rukami, tak ako prišli do toho obchodu a otvárali si dvere a zatvárali dvere a pochytali predtým všeličo, možné je."

M. KURUCOVÁ:

"Riaditeľ kontrolórov pečiva preto navrhuje, aby sa pečivo zabalilo tak, ako môžeme vidieť zabalený krájaný chlieb a s tým zase nesúhlasia obchodníci."

Meno neuvedené:

"Pred tromi rokmi bol prijatý zákon, ktorý nám prikázal, aby všade boli rukavice a sáčky. To, že ich spotrebitelia nepoužívajú, je záležitosť niekoho iného. My máme s tým už dnes náklady."

M. KURUCOVÁ:

"Ministerstvo však tento návrh do nového zákona o potravinách nezapracovalo."

Zuzana GULOVÁ, hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka:

"Ministerstvo pôdohospodárstva o takomto kroku neuvažuje, pretože by sa enormne zvýšili náklady na výrobu a balenie. Museli by sa nakúpiť baliace stroje."

Ľubomír DRAHOVSKÝ, obchodný analytik:

"Všade vo svete sa to rieši tak, že najmä v diskontom predaji sa predáva už balené pečivo."

M. KURUCOVÁ:

"Zabalené rožky chceli hygienici zaviesť do zákona už v roku 2010. Spotrebiteľská anketa vtedy ukázala, že 76 percent kupujúcich by bolo za to, aby sa pri pečive zvýšila hygiena. Marcela KURUCOVÁ, RTVS."


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood