V OBCHODOCH JE MENEJ KVALITNÉHO PEČIVA
(30.01.2013; Televízna stanica STV 1; Správy STV; 19.00; por. 22/26; KURUCOVÁ Marcela)
Viliam STANKAY, moderátor:
"Tradičných pekárov na Slovensku stále ubúda. Chlieb nám pečie už len 450 pekární. Úlohu remeselníkov čoraz viac preberajú obchodné reťazce. Hygienici však tvrdia, že pečivo stráca kvalitu."
Marcela KURUCOVÁ, redaktorka:
"Pri kontrolách zistili hygienici vážne pochybenie pri pečive, chlebe či pečených koláčoch. Často nespĺňa tento tovar základné hygienické kritériá. Chlieb býva zle označený, pečivo plesnivé a predáva sa tovar, ktorý je po dátume spotreby."
Ján ŠTULC, riaditeľ Odboru kontroly potravín rastlinného pôvodu:
"Nedá tam toľko masla, orechov alebo tých drahých surovín alebo drahých zložiek, nahradí to lacnejšími."
M. KURUCOVÁ:
"Hygienici upozorňujú najmä na nebalené pečivo. Viaceré obchody upozorňujú zákazníkov, aby používali jednorazové rukavice, či tak však urobia, garantovať nemôžu."
J. ŠTULC:
"Tým, že nepoužijú tie ochranné rukavice alebo vrecká a chytajú to holými rukami, tak ako prišli do toho obchodu a otvárali si dvere a zatvárali dvere a pochytali predtým všeličo, možné je."
M. KURUCOVÁ:
"Riaditeľ kontrolórov pečiva preto navrhuje, aby sa pečivo zabalilo tak, ako môžeme vidieť zabalený krájaný chlieb a s tým zase nesúhlasia obchodníci."
Meno neuvedené:
"Pred tromi rokmi bol prijatý zákon, ktorý nám prikázal, aby všade boli rukavice a sáčky. To, že ich spotrebitelia nepoužívajú, je záležitosť niekoho iného. My máme s tým už dnes náklady."
M. KURUCOVÁ:
"Ministerstvo však tento návrh do nového zákona o potravinách nezapracovalo."
Zuzana GULOVÁ, hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka:
"Ministerstvo pôdohospodárstva o takomto kroku neuvažuje, pretože by sa enormne zvýšili náklady na výrobu a balenie. Museli by sa nakúpiť baliace stroje."
Ľubomír DRAHOVSKÝ, obchodný analytik:
"Všade vo svete sa to rieši tak, že najmä v diskontom predaji sa predáva už balené pečivo."
M. KURUCOVÁ:
"Zabalené rožky chceli hygienici zaviesť do zákona už v roku 2010. Spotrebiteľská anketa vtedy ukázala, že 76 percent kupujúcich by bolo za to, aby sa pri pečive zvýšila hygiena. Marcela KURUCOVÁ, RTVS."