Takto hľadajú koninu
(04.03.2013; Plus jeden deň; s. 10-11; md, vm)
Laboranti majú zákaz rozprávať o testoch, výsledky si fotia
DOLNÝ KUBÍN - Boli sme pri tom. Dolnokubínski veterinári prijali v uplynulých dňoch desiatky vzoriek mäsových polotovarov z obchodov po celom Slovensku. Laboranti na špičkových prístrojoch teraz zisťujú, či v nich je, alebo nie je konské mäso.
Analýza konskej DNA z jedinej vzorky zamestná početný tím laborantov v Štátnom veterinárnom a potravinovom ústave v Dolnom Rubíne. Testujú molekulárno-biologickými metódami. Ako to prebieha?
Zo zaslaných potravín z obchodov laboranti odoberajú mäsové vzorky, ktoré pomelú a skladujú v plastových nádobkách.
Stačia dva gramy
Zo vzorky stačia laborantom dva gramy na to, aby prostredníctvom DNA zistili, či v balení bolo konské mäso, alebo nie.
Pracujú pri tom so špeciálnymi a špičkovými prístrojmi, ktoré majú zaručiť spoľahlivosť analýzy.
Foťte, no nepýtajte sa
Pracovníkov laboratória sme si mohli vyfotiť priamo pri práci, no o testoch aj ich výsledkoch mlčali. Od vedenia z hlavného mesta vraj dostali zákaz hovoriť s novinármi. Museli sme sa teda uspokojiť len s opisom, ktorý nám poslala hovorkyňa z Bratislavy.
Analýza DNA a samotná detekcia sa vykonáva v reálnom čase PCR metódou založenou na detekcii úseku DNA špecifického pre koňa, uviedla stručne Paulína Komarová.
Tiež netušíte, čo si máte pod týmto opisom predstaviť? Laborantky z Dolného Kubína nám však napokon telefonicky prezradili aspoň niečo.
Fotkové testy
Špecifický úsek DNA vo vzorke sa niekoľkonásobne množí, a to preto, aby bol viditeľný. Následne DNA farbíme špeciálnou chemikáliou s obsahom bromidov a vzorku potom odfotíme. Na čierno-bielej snímke tak uvidíme výsledok. Výsledky testov teda vidíme na fotografii. Druhá možnosť je, že sa nám výsledok testu objaví priamo na monitore počítača ako stúpajúca krivka, povedala jedna z pracovníčok.
****
Konskú DNA potvrdili zatiaľ iba testy v Česku, a to v šaržiach lazaní, ktoré smerovali aj na Slovensko. Podľa hovorkyne Štátnej veterinárnej správy Paulíny Komarovej naši veterinári doteraz odobrali 52 vzoriek na testovanie konskej DNA. Z tohto počtu 25 rozborov už ukončili, pričom koňacinu nezistili ani v jednej. Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek však včera pre STV uviedol, že v jednej vzorke našli 0,1 percenta konského mäsa, čo je však zanedbateľné množstvo.
Texty k obr.:
PRVÉ KROKY: Laborantka prijaté vzorky.
VZORKY: Takto pomleté a odobratie mäso v plastových nádobkách je pripravené na váženie analytickej vzorky.,
NAVAŽOVANIE: Laborantke stačia dva gramy analytickej vzorky.