Facebook Statistics
Značka Kvality

Ministerstvo v médiách

Slovo ministra

09-05-2011

Roľnícke noviny 3/2011

Hneď v prvých dňoch Nového roka Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka čelilo veľkej výzve v podobe nemeckej dioxínovej kauzy. Mojou úlohou bolo reagovať pohotovo, razantne a prijať opatrenia, ktoré by zabránili ohrozeniu zdravia slovenských spotrebiteľov. Preto som 4. januára - po zverejnení informácií o výskyte nebezpečnej látky dioxín v krmive a uzatvorení obrovského množstva nemeckých fariem - nariadil Štátnej veterinárnej a potravinovej správe SR celoplošnú kontrolu v obchodoch a veľkoobchodných skladoch a pozastavenie predaja vajec a hydinového mäsa nemeckého pôvodu. Do platnosti vošlo opatrenie, podľa ktorého na seba každý dovozca preberá zodpovednosť a musí deklarovať, že tovar nepochádza z inkriminovaného územia v Nemecku.
Nemecká ministerka poľnohospodárstva toto opatrenie kritizovala a rozhodnutie o zákaze predaja potravín považovala za unáhlené. Som ale presvedčený,  že tieto kroky  boli nielen mojím právom, ale hlavne povinnosťou. Hoci prvé nemecké vyhlásenia ešte popierali, že nebezpečný dioxín sa mohol dostať mimo územia Nemecka, nakoniec sa ukázalo, že tomu tak nie je. Aj preto považujem našu reakciu za opodstatnenú. Vzhľadom na vývoj situácie podobné obmedzenia ako Slovensko nakoniec zaviedli aj Holandsko, Veľká Británia a Česká republika.
Táto kauza však upriamila pozornosť na nedostatky v  legislatíve Európskej únie. Podľa platných noriem, rozoznať skutočný pôvod mäsa je náročné, keďže krajina pôvodu je nepovinným údajom. V rozpore s platnou legislatívou je aj časté prebaľovanie importovanej hydiny, na ktoré som poukázal tento týždeň. Takéto obchodné praktiky sú zavádzajúce a voči spotrebiteľom nezodpovedné. Ako potvrdzuje prax, správne konanie v mnohých prípadoch nápravu neprinesie.  Ako  však v podobných prípadoch vystopujeme pôvod tovaru? Náš rezort pripravuje zmenu legislatívy, ktorá by presnejšie určovala pôvod výrobku, nápis  „Vyrobené v EÚ“ jednoducho postačujúci nie je. Musíme si uvedomiť , že potraviny sú zdrojom veľkého rizika a najlepšou prevenciou proti podobným prípadom sú prísne stanovené pravidlá.

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood