SLOVENSKÚ HYDINU OZNAČIA PO NOVOM
(15.12.2012; Televízna stanica STV 1; Správy STV; 19.00; por. 19/24; REHORČÍKOVÁ Kristína)
Moderátor:
"Slovenské vajíčka aj výrobky z hydiny sú vraj rovnako kvalitné ako rakúske či nemecké, tvrdia to slovenskí hydinári, podľa ktorých majú naše kurence podobný život ako na západe. A k tomu sa pridáva aj čerstvosť. Od januára na najkvalitnejšie domáce výrobky upozorní nová značka SK Gold."
Kristína REHORČÍKOVÁ, redaktorka:
"Symbol SK garantuje, že výrobok obsahuje minimálne 75 percent domácej suroviny, aj to, že ho vyrobili na Slovensku. Označoval aj nadštandardnú vlastnosť výrobku ako napríklad používanie krmív bez rastových hormónov. Od januára na nadštandardné vlastnosti upozorní značka SK Gold. Jej udelenie zastreší ministerstvo pôdohospodárstva."
Daniel MOLNÁR, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska:
"V tom procese schvaľovania a následnej kontroly sú prítomné Výskumný ústav potravinársky a Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky. Čiže tu je tá garancia tej kvality a aj toho pôvodu zo strany ministerstva a týchto kontrolných úradov."
K. REHORČÍKOVÁ:
"Slovenskí hydinári tvrdia, európske normy dodržiavame rovnako ako v iných krajinách. Aj kŕmne zmesi sú rovnaké na Slovensku aj v zahraničí. Rovnakú kvalitu slovenských a dovozových výrobkov potvrdzuje aj Štátna veterinárna a potravinová správa. Slovenské výrobky by navyše mali byť čerstvé."
Peter ŠIMKO, Výskumný ústav potravinársky:
"Slovenské výrobky alebo slovenskí producenti sú blízko, sú za humnami. Tzn. že to je prvá garancia ani nie kvality, ale čerstvosti, pretože čerstvosť a kvalita sú dva pojmy, to sú spojené národy."
K. REHORČÍKOVÁ:
"Pri kúpe napríklad vajec však treba byť obozretní. Zahraničné výrobky môže baliť slovenská baliareň a vtedy je na obale slovenská vlajka, obsah však domáci nie je a tak treba obal otvoriť."
Ladislav BIRČÁK, predajca vajec:
"Na tom každom vajíčku musí byť jedinečná originálna pečiatka, v tej pečiatke musí hľadať skratku Slovenskej republiky SK. Keď tú skratku nájde, zaručene je vajce vyrobené na Slovensku."
K. REHORČÍKOVÁ:
"Za nižšie ceny výrobkov v zahraničí môžu nižšie obchodné prirážky, ale aj vyššie dotácie pre poľnohospodárov. Pre Rozhlas a televíziu Slovenska Kristína REHORČÍKOVÁ."