Facebook Statistics
Značka Kvality

Ministerstvo v médiách

Jahnátek: Nižšia DPH na potraviny neznamená zníženie ich cien

06-03-2013

(03.03.2013; www.pluska.sk; SPRÁVY, s. -; TASR/SITA)

Jahnátek nepovažuje zníženie dane z pridanej hodnoty na potraviny za automatické zníženie ich cien.

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD) si nie je istý, že by nižšia daň z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny priniesla trvalé zníženie cien potravín. Povedal to v diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

Jahnátek sa odvolal na príklad z minulosti, keď si kamionisti svojím štrajkom vydobyli zníženie spotrebnej dane na naftu. Štát to urobil a dnes máme cenu nafty znova najvyššiu v rámci možno európskeho priestoru, zdôraznil minister.

Regulácia ceny

Dodal, že je zástancom zníženej DPH, ale nie je si istý, či by to nedopadlo podobne ako s naftou.

Štát nemá v žiadnom prípade možnosť regulovať ceny ani pri výrobe, ani pri predaji, a nie som si istý, že by znížená DPH priniesla nie krátkodobý, ale trvalý efekt v podobe zlacnených potravín. Či by to neskôr neskončilo skôr v prospech predávajúcich ako v prospech spotrebiteľa ako takého, uviedol Jahnátek.

Kvalita potravín

Vyjadril sa aj k problémom s kvalitou potravín vrátane kauzy konského mäsa. Poukázal, že slovenský systém kontroly je jeden z najlepších, a to vďaka tomu, že je jednotný.

Máme jednotný systém kontroly veterinárnej, potravinovej a kontroly laboratórií. Sú zábezpekou kvality potravín smerom k spotrebiteľovi. Náš systém je ucelený, je to jedna právnická osoba, v ktorej sú jednotlivé zložky prepojené, vysvetlil minister. Centrálny systém

Podľa neho je centrálny systém potrebný na zabezpečenie prehľadnosti situácie. Nejednotné systémy podľa Jahnátka prehľadnosti neprospievajú, a potom dochádza aj ku kauzám podobným tej s konským mäsom.

Minister sa nazdáva, že aj Európa musí zmeniť systém kontroly v oblasti pohybu potravín.

Text k obr.:

Jahnátek v rozhovore spomenul zníženie dane na potraviny aj kauzu s konským mäsom.

***

Voľný trh s potravinami v Európskej únii by sa mal na pol roka obmedziť. V súvislosti s kauzou konského mäsa si to myslí bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd).

Nazdávam sa, že Slovenská republika by mala iniciovať, aby sa v rámci Európskej únie slobodný pohyb tovaru obmedzil. Dalo by sa tak viac skontrolovať, viac urobiť poriadok, povedal v relácii Rozhlasu a televízie Slovenska O 5 minút 12.

Podľa exministra Simona prístupová zmluva krajín EÚ umožňuje prijať vo výnimočných situáciách opatrenia na šesť mesiacov na zákaz predaja a distribúcie istých druhov výrobkov v rámci jednotného trhu. Opatrenia, ktoré prijali slovenské i európske orgány v súvislosti s kauzou konského mäsa, nepovažuje za dostatočné.

Zdroj: SITA

Odbytový fond, ktorý má slúžiť na propagáciu slovenských výrobkov, by mal byť kontrolovaný Najvyšším kontrolným úradom (NKÚ). V relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12 to povedal exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd).

Súčasný šéf agrorezortu Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD) osobne nemá s takouto kontrolou problém, tvrdí ale, že ju odmieta samotný NKÚ.

Mal som osobné rokovanie so šéfom NKÚ a povedal, že oni to zásadne odmietajú. NKÚ to odmieta z jedného dôvodu, lebo tvrdí, že to nie sú štátne peniaze, ale peniaze privátnych osôb, a tam NKÚ nemá čo robiť. Ale pokiaľ by bolo na mne, ja tam pokojne ten NKÚ pošlem, reagoval Jahnátek na Simonove slová, že minister zákonom prikáže, kam majú ísť peniaze, ale nikto z verejnej správy ich nemá právo kontrolovať.

Zdroj: TASR

 


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood