Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Spotreba kozieho a ovčieho mlieka stúpa

23-09-2016

Bratislava, 22. 9. 2016 – Záujem spotrebiteľov o ovčie a kozie produkty sa zvyšuje. Konštatovala to Komoditná rada pre ovce a kozy MPRV SR, ktorej hlavnou témou bola aktuálna situácia v chove oviec a kôz ako aj samotná ich produkcia.

Na Slovensku sa v súčasnosti chová viac ako 372 tisíc oviec, pričom najviac sa ich chová v Banskobystrickom kraji. V chove kôz sa najlepšie darí taktiež v Banskobystrickom a Žilinskom kraji, pričom celkovo sa ich na Slovensku chová približne 36 tisíc. Spolu tvoria ovce a kozy podiel 27% v produkcii hospodárskych zviera.

Celková produkcia ovčieho mlieka v roku 2015 dosiahla hodnoty 11 718 ton, čo je druhou najvyššou produkciou ovčieho mlieka na Slovensku od vstupu do EÚ. Priemerná cena v roku 2015 dosiahla hodnotu 1,02 € bez DPH za liter, stala sa tak najvyššou predajnou cenou od vstupu Slovenska do EÚ. mierne stúpla aj odhadovaná spotreba ovčieho mlieka v roku 2015 na úroveň 1,91 kg na obyvateľa. Mierne vzrástla celková priemerná cena jatočných jahniat, v roku 2015 predstavovala sumu 2,53 € za kg živej hmotnosti bez DPH. „Najpozitívnejším prínosom  v medziročnom porovnaní stavu chovu je fakt, že záujem spotrebiteľov o tieto výrobky sa zvyšuje, čo sa preukazuje najmä na zvýšení spotreby mlieka a mliečnych výrobkov, ako aj mäsa. Pre podporu regionálnej ekonomiky a rozvoja je to významný prínos,“ vyjadril sa po zasadnutí Komoditnej rady Štefan Ryba, generálny riaditeľ sekcie poľnohospodárstva ministerstva.

Stretnutia Komoditnej rady pre ovce a kozy MPRV SR na pôde ministerstva sa zúčastnili aj zástupcovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory, Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, Národného poľnohospodárskeho a potravinového centra ako aj priamo za chovateľov zástupcovia z Agrofarmy Červený Kameň či Bryndziarne a Syrárne zo Zvolenskej Slatiny.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood