Potravinári majú čo ponúknuť
(30.01.2013; Roľnícke noviny; č. 5, s. 1; Lettrich Roman)
Spotrebiteľa musíme priviesť k tomu, aby kupoval slovenské výrobky
Výstava Danubius Gastro, ktorej organizátorom je spoločnosť Incheba, napísala minulý týždeň už dvadsiatu kapitolu svojej existencie. Za tie dve dekády sa z nej stala najväčšia prehliadka gastronómie na Slovensku.
BRATISLAVA. Neodmysliteľnou súčasťou tohto podujatia je prezentácia slovenského potravinárstva. A to dalo o sebe vedieť i počas 20. ročníka výstavy Danubius Gastro, ktorá sa spolu s výstavou cestovného ruchu konala v dňoch 24. - 27. januára v bratislavskej Inchebe. A tak sa každý z viac než 70?tisíc návštevníkov tohto podujatia mohol presvedčiť, že slovenské potravinárstvo je životaschopné a že napriek všetkým problémom, s ktorými už dlhé roky zápasí, dokáže zákazníkom ponúknuť širokú paletu kvalitných i cenovo dostupných potravín.
Ako počas slávnostného otvorenia uviedol minister pôdohospodárstva SR Ľubomír Jahnátek, produkcia a spotreba domácich potravín je kľúčom k prosperite celej krajiny, pričom agropotravinársky priemysel zohráva dôležitú úlohu aj pri zabezpečení našej potravinovej sebestačnosti. Minister taktiež dodal, že cieľom MPRV SR je zabezpečiť, aby potraviny, ktoré sa doma vyprodukujú, mali doma aj svoj odbyt.
"Tiež sa zasadzujeme za to, aby slovenský spotrebiteľ našiel na pultoch obchodov iba kvalitné a bezpečné potraviny, v primeranej ponuke a cene. Apelujem však aj na slovenského spotrebiteľa, aby pri nákupoch zvažoval nielen cenu, ale najmä pôvod potraviny a jej kvalitu, s prihliadnutím na to, že kúpou slovenských potravín prispieva k rozvoju ekonomiky našej krajiny," povedal Ľ. Jahnátek.
Aj predseda Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak prízvukoval, že slovenského spotrebiteľa musíme priviesť k tomu, aby kupoval slovenské výrobky. "Žiaľ, spotrebiteľ v súčasnosti neraz ani nedokáže slovenské výrobky rozoznať. Práve na tom musia všetci zainteresovaní intenzívne pracovať, čo nám zatiaľ chýba," dodal P. Konštiak.
Ako minister ďalej konštatoval, za nesmierne dôležité považuje i zachovanie výroby originálnych a tradičných výrobkov, potravín typických pre jednotlivé regióny SR, ktoré prispievajú k zachovaniu kultúrneho dedičstva a podporujú zamestnanosť a rozvoj vidieka. Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík zdôraznil, že je najvyšší čas zastaviť prepad spotreby domácich potravín. "Slovenský agropotravinársky komplex má dostatočný potenciál na to, aby zabezpečil našu sebestačnosť v potravinách mierneho pásma. Vieme, že je to ťažká úloha, ktorá si vyžiada čas, ale bolo by neodpustiteľné, keby sme sa o to nepokúsili," konštatoval.