Označovanie pôvodu potravín
(01.07.2011; Televízna stanica STV 1; Správy STV; 19.30; por. 14/17; MINICH Filip)
Ľubomír BAJANÍK, moderátor:
"Potraviny vyrobené v Európskej únii nebudú musieť mať povinne nálepku krajiny pôvodu. Snažili sa o to viaceré štáty, vrátane Slovenska po prepuknutí škandálov s nakazenými potravinami. Výnimka zrejme zostane len pri hovädzom mäse."
Filip MINICH, redaktor:
"Na väčšine potravinárskych výrobkov bude naďalej značka Made in EU."
Zsolt SIMON (Most Híd), minister pôdohospodárstva SR:
"Jediný priestor, ktorý pre nás zostáva, je pracovať na domácich zákazníkoch a domácich spracovateľoch, aby sme viac zviditeľňovali výrobky, ktoré pochádzajú zo Slovenska."
Vladimír MAŇKA, poslanec EP:
"To je výzva pre našich slovenských výrobcov, ktorí keď vedia dnes, že tie slovenské výrobky naozaj sa predávajú, pretože ľudia im veria, tak to sami by mali využiť a označovať ich."
F. MINICH:
"Výrobcovia aj obchodníci sa zhodujú, že potraviny vyrobené na Slovensku označovať chcú. Nevedia sa však dohodnúť ako."
Dušan JANÍČEK, podpredseda SPPK:
"U nás existuje viacero aktivít v tomto smere, ktoré sú však roztrieštené a pôsobia veľmi chaoticky. Pre začiatok by stačilo označenie čiarovým kódom 858."
Pavol KONŠTIAK, Zväz obchodu a cest. ruchu SR:
"Keďže chceme zvyšovať podiel predaja slovenských potravín, musíme najprv pre spotrebiteľa označiť potraviny tak, aby to bolo zrejmé. Napr. slovenskou vlajkou alebo dvojkrížom."
F. MINICH:
"Takýto model majú naši západní susedia. Potraviny z Rakúska sú označené v tamojších obchodoch malo červeno bielou vlajkou. Kedy príde k dohode u nás, výrobcovia a obchodníci zatiaľ nevedia. Snahy viac propagovať potraviny vyrobené na Slovensku sú reakciou na odhady podľa ktorých je na slovenských pultoch približne 50 percent domácich potravín. Filip MINICH, Slovenská televízia."