Facebook Statistics
Značka Kvality

Ministerstvo v médiách

NOVÉ PRAVIDLÁ PRE DOPEKANÉ PEČIVO - 2. ČASŤ

08-01-2013

(07.01.2013; Rozhlasová stanica Regina; Mozaika regiónu; 14.50; 3 min.; VASILOVÁ Eva)

Dalibor UHLÁR, moderátor:
"Označovanie mrazeného a dopekaného pečiva. Tejto téme sa dnes popoludní na Rádiu Regina venujeme. Ako sme už počuli pred pesničkou, vyhláška je pripravená, ešte stále však neplatí. Takže môžeme aj v súčasnosti, ako spotrebitelia, rozlíšiť takéto výrobky od tých z klasických pekární? Aj na to sa Eva VASILOVÁ opýtala riaditeľa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Bohumíra SABA."

B. SABO:
"Tam je jeden fenomén, ktorý súvisí s tou vôňou a atraktívnosťou čerstvo dopečeného pečiva. Ak si ho kupujete v tom momente, v podstate ťažko môže spotrebiteľ, ak nie je odborník, zistiť, že tento výrobok je vyrobený zo zmrazeného. Ale ak by ho chcel použiť trebárs na druhý deň ráno, tak tam bude jasné, že tá kvalita je iná, pretože tento dopečený výrobok oveľa rýchlejšie starne ako čerstvý výrobok."

E. VASILOVÁ:
"Najčastejšie sa tieto dopekané výrobky ponúkajú vo veľkých supermarketoch, hypermarketoch. Takže dá sa to aj rozlíšiť podľa toho, že všetko, čo je práve teplé, je dopekané, alebo skutočne aj v týchto veľkých reťazcoch pečú aj tou klasickou technológiou?"

B. SABO:
"Určite sú reťazce, ktoré pečú aj klasickou technológiou. Naozaj tam môžu byť čerstvé, ešte teplé výrobky. Ale zase sú reťazce, ktoré v podstate zneužívajú túto atraktívnosť čerstvého pečiva, majú veľké pútače "Predajňa s pekárňou" a pritom nájdete elektrickú rúru na tri plechy. A toto práve rieši táto nová vyhláška, pretože tam je jasne povedané, čo je to pekáreň, čo môže byť označené ako pekáreň a ako musí byť označený dopečený a ako musí byť označený čerstvý výrobok."

E. VASILOVÁ:
"Aké to označenie teda by malo byť?"

B. SABO:
"V žiadnom prípade by nemali obchodné reťazce používať tie pútače, že "máme pekáreň", ak tú pekáreň tam nemajú. A keď definujeme pekáreň, tak hovoríme, že musí byť taká zariadená, že môže naozaj umožniť celý technologický proces, nielen dopečenie. Potom sú tu výrobky, ktoré môžu byť mrazené, predpečené a mrazené, lebo môžu byť mrazené aj surové. Alebo môžu byť mrazené aj hotové výrobky, čo sa stáva u cukrárskych výrobkov. My máme skúsenosť, že sem dovážajú výrobky vyrobené Belgicko, Francúzsko, pochodia pol Európy zamrazené, tu sa nechajú na pulte rozmraziť a predávajú sa ako čerstvé. Niežeby to nebol dobrý výrobok - on musí byť bezpečný. Ale mne vadí na tom, že jem teda cukrársky výrobok, ktorý pobehal pol Európy a neviem koľko mesiacov bol v nejakých skladoch."

E. VASILOVÁ:
"Čo všetko teda bude musieť byť uvedené pri predaji takéhoto pečiva? Otázka pre Petra HAJNALU z ministerstva pôdohospodárstva."

P. HAJNALA, telefonát:
"Pekársky výrobok vyrobený dopečením z chladeného polotovaru, z mrazeného polotovaru alebo inak konzervovaného polotovaru musí byť v mieste ponuky na predaj označený slovami "Vyrobené dopečením z chladeného polotovaru", alebo "Vyrobené dopečením zo zmrazeného tovaru", alebo "Vyrobené dopečením z konzervovaného tovaru"."

E. VASILOVÁ:
"Ako sme už počuli, táto nová vyhláška musí ísť opäť na notifikáciu do Európskej komisie. Kedy teda začne platiť?"

P. HAJNALA:
"V prípade, že členské štáty európskej únie nevznesú zásadné pripomienky k predloženým návrhom, predpokladáme, že v júni 2013 by mohli byť vyhlášky zverejnené v Zbierke zákonov."

D. UHLÁR:
"Počuli ste, takže jún tohto roku, to je ďalší termín, ktorý budeme sledovať aj my."


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood