Facebook Statistics
Značka Kvality

Archív tlačových správ

Minister Richard Takáč venoval profesorovi Ivanovi Hričovskému jabloň

24-01-2024

Bratislava, 24. januára 2024 - V utorok, 23. januára oslávil narodeniny, 92 rokov jeden z najznámejších slovenských pestovateľov, uznávaný pomológ, profesor Ivan Hričovský. Na pôde ministerstva pôdohospodárstva mu poprial najmä pevné zdravie aj jeho obdivovateľ a rezortný minister v jednej osobe, Richard Takáč.

„Nesmierne si vážim, čo všetko ste pre nás, pre slovenský agrosektor urobili. Máme k sebe blízko aj preto, že ste pôsobili v Bojniciach, teda v regióne, odkiaľ pochádzam,“ povedal počas malej oslavy minister.

Profesor Hričovský, ktorý ministrovi venoval pravý domáci med, pravidelne pripomína, že každý z nás by mal zjesť aspoň jedno jablko denne. Pod jeho slová sa podpisuje aj minister, a preto mu k narodeninám podaroval bonsaj jabloň maloplodú aj s nožničkami so špeciálnym venovaním. „Jablko denne“ považuje oslávenec za tajomstvo dlhovekosti a v každej záhrade odporúča pestovať aj jednu slivku. 

„Úprimne ďakujem za prijatie, nečakal som to a tú jabloň od Vás treba určite zostrihať,“ vtipne podotkol oslávenec. Celoživotný propagátor ovocinárstva a  záhradníctva je autorom vyše 80 publikácii, článkov, prednášok a dodnes je aktívny aj na sociálnych sieťach. Každý týždeň radí online a prakticky nonstop je pripravený odovzdávať svoje skúsenosti a rady aj osobne či telefonicky.

Dr.h.c. Prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc. pochádza Horného Hričova. Po ukončení Vysokej školy záhradníckej v Lednici na Morave v roku 1955 začínal s ovocinárskym výskumom v Šľachtiteľskej stanici v Rajeckých Tepliciach, nasledovalo pôsobenie vo Výskumnom ústave rastlinnej výroby v Piešťanoch, potom vo Výskumnom ústave ovocných a okresných drevín v Bojniciach. Od 1989 prednášal na SPU v Nitre, kde sa zaslúžil o vznik fakulty záhradného a krajinného inžinierstva. Profesor Ivan Hričovský je držiteľ radu Ľudovíta Štúra II. triedy.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood