Facebook Statistics
Značka Kvality

Ministerstvo v médiách

Inšpektori odhalili vo Svidníku sklad s pokazeným hydinovým mäsom

06-12-2011

(05.12.2011; Rozhlasová stanica Slovensko; Rádiožurnál; 18.00; por. 10/13; BARBORÁK Jaroslav, VALOVIČ Peter)

J. BARBORÁK, moderátor:
"Inšpektori odhalili vo Svidníku sklad s pokazeným hydinovým mäsom. Minister pôdohospodárstva Zsolt SIMON upozorňuje najmä na ambulantné nákupy, pretože kurčatá, ktoré dnes prikázali stiahnuť z obehu, sa mali predávať práve takýmto spôsobom. Predvianočné kontroly odhalili závadu aj v ovsených vločkách. Viac povie Peter VALOVIČ."

P. VALOVIČ, redaktor:
"Potravinovým kontrolórom sa podarilo zastaviť predaj troch ton hydinového mäsa výrobcu Duox kvality B pôvodom z Francúzska. Tovar nezodpovedá našim normám a minister Zsolt SIMON ho preto neodporúča konzumovať."

Zs. SIMON:
"Táto hydina obsahuje vnútornosti, i keby nemala, žlčník, ktorý nebol odstránený, a je roztečený po celom výrobku, a taktiež obsahuje žalúdky plné krmivom, takisto má podliatiny či dolámané, potrhané mäso, kosti, kožu."

P. VALOVIČ:
"Tieto poškodenia sa dajú zistiť až po odbalení. Myslí si preto, že práve to bol dôvod, aby kurčatá nepredávali bežným spôsobom."

Zs. SIMON:
"Vedel, že v tej obchodnej sieti asi tá kontrola skôr dokáže odhaliť, a preto ponúkali len ambulantným spôsobom po dedinách v okolí Svidníka a v susedných okresoch."

P. VALOVIČ:
"Ďalším problematickým výrobkom majú byť ovsené vločky Nordwaldtaler, ktoré distribuuje sieť Lidl. Polkilové balenie s dátumom spotreby do roku 2013 vraj obsahuje mykotoxín, ktorý spôsobuje žalúdočné problémy. Spoločnosť ich preto stiahla z predaja. Hovorkyňa Lidlu Jana ČUPKOVÁ."

J. ČUPKOVÁ:
"Ovsené vločky Nordwaldtaler predávala naša spoločnosť aj na Slovensku. Preventívne sme stiahli produkt z predaja a vzniknutú situáciu riešime s dodávateľom. V prípade, že si zákazníci spomínaný výrobok zakúpili, môžu ho priniesť späť na ktorúkoľvek predajňu, pričom im budú vrátené peniaze."

P. VALOVIČ:
"Výšku pokút pre zodpovedných určí správne konanie."


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood