Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Slovensko zakázalo dovoz a predaj tvrdého alkoholu vyrobeného v Českej republike

18-09-2012

Bratislava, 18.september 2012 - Zákaz dovozu a predaja českého alkoholu platí oddnes, 18.9.2012, od 17.00 hod, vzťahuje sa na liehoviny s obsahom alkoholu viac ako 20 objemových percent, vyrobený v Českej republike.

Slovensko takto reaguje na problémy s otravami metylalkoholom u našich českých susedov. Minister Ľubomír Jahnátek chce ochrániť spotrebiteľov. Rovnako, ako deklaruje, aby ľudia nakupovali a jedli kvalitné a bezpečné potraviny, to isté platí aj v prípade alkoholu. Ak chce niekto piť alkohol, tak nech si kúpi bezpečný a kvalitný. Minister nechce, aby naši ľudia zomierali na otravu alkoholom. Preto sme boli nútení prijať toto opatrenie nad ktorým už uvažujú aj iné krajiny EÚ.

Zákaz dovozu tvrdého alkoholu vyrobeného v ČR  bude platiť minimálne dovtedy, kým Česká republika neprijme dostatočné opatrenia a nezruší prohibíciu.

Na zákaze sa dohodla Medzirezortná komisia pre prijatie preventívnych opatrení v súvislosti s možnými otravami občanov SR metylalkoholom, ktorá rokovala na pôde Ministerstva zdravotníctva SR.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek informoval, že so zákazom sa poponáhľali, keďže sa objavili informácie o veľkých výpredajoch alkoholu z Českej republiky. „Dostali sme informácie z terénu, že sa niektoré obchodné reťazce pripravujú na veľké akciové výpredaje na stredu práve českého alkoholu," upozornil Ľubomír Jahnátek.

Zákaz predaja tvrdého alkoholu vyrobeného v ČR sa týka nielen obchodov, ale aj reštaurácií, barov či pohostinstiev  - dnes po 17:00 hod by tam už ľudia tvrdý alkohol českého pôvodu nájsť nemali.

Na zákaz sú pripravené všetky zložky. Ak by sa kamióny so zakázaným alkoholom u nás objavili, colníci ich na hraniciach s Českou republikou vrátia späť do krajiny pôvodu. Zakázaný alkohol v predajniach, skladoch či veľkoskladoch musia obchodníci od hodiny zákazu umiestniť do špeciálnych skladov. „Alkohol sa musí stiahnuť, musí sa dať do chráneného skladu, musí byť presná evidencia a prevádzkovateľ skladu musí zabezpečiť, že nedôjde k uniku, alkohol bude môcť byť spustený do predaja, až keď budeme uistení, že všetko je v poriadku,“ dodal minister Ľubomír Jahnátek.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood