Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Označovanie zdravotných tvrdení na obaloch

26-07-2007

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) dnes zverejnil definitívnu príručku pre zasielanie žiadostí o schválenie (autorizáciu) zdravotných tvrdení o potravinách.

Ešte v decembri 2006 publikovala Európska komisia vo svojom  Úradnom vestníku Nariadenie Európského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotných tvrdeniach pri označování potravín. Cieľom tohto nariadenia je zvýšenie ochrany spotrebiteľa a jeho zdravia, zamedzenie nepravdivým, neopodstatneným či zavádzajúcim zdravotným a výživovým tvrdeniam pri označovaní potravín. V súlade s nariadením - na potravine budú môcť byť iba tvrdenia, ktoré sú vedecky podložené.

Uvedené nariadenie ustanovuje prevádzkovateľom potravinárskych podnikov v prípade, že plánujú použiť zdravotné tvrdenia o znížení rizika ochorenia a/alebo zdravotné tvrdenia odkazujúce na vývoj a zdravie detí v označení, reklame a prezentácii potravín, požiadať Európsky úrad pre bezpečnosť potravín o schválenie uvedených zdravotných tvrdení.

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín pripravil príručku na žiadosť Európskej Komisie. Jej účelom je pomôcť prevádzkovateľom potravinárskych podnikov pri príprave a prezentácii ich žiadostí. Príručka sa zaoberá postupom v prípade zdravotných tvrdení o znížení rizika ochorenia a/alebo zdravotné tvrdenia odkazujúce na vývoj a zdravie detí v označení, reklame a prezentácii potravín. V budúcnosti bude aktualizovaná a rozšírená o postup v prípade zdravotných tvrzení, založených na nových vedeckých dôkazoch.

Implementácia uvedeného nariadenia sa uskutočňuje v úzkej spolupráci Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) a Ministerstva pôdohospodástva Slovenskej republiky (MP SR) a v súčinnosti so združeniami zástupcov potravinárskeho priemyslu.

Dnes zverejnená príručka bude po preklade do slovenského jazyka sprístupnená na stránke Ministerstva pôdohospodárstva SR a Úradu verejného zdravotníctva SR.

Viac informácií a text v angličtine sa nachádza na www.efsa.europa.eu.

 

Jana Kaplanová
riaditeľka

26. 7. 2007

Ministerstvo pôdohospodárstva SR
odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou
Národný kontaktný bod
Dobrovičova 12, 812 66 Bratislava
Tel.: 02 59 266 272, tel./fax: 59 266 311
e-mail: [email protected]
www.mpsr.sk


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood