Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

VINEXPO 2007 vo francúzskom Bordeaux aj so slovenskými vínami

14-06-2007

Pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva SR (MP SR) sa Slovenská republika predstaví na medzinárodnej svetovej výstave vín a liehovín VINEXPO 2007. Na tejto prestížnej výstave sa budeme oficiálne prezentovať prvýkrát. V národnom stánku MP SR na ploche 60 m2 sa predstaví odbornej i laickej verejnosti 27 vinárskych spoločností zastrešených Zväzom výrobcov hrozna a vína na Slovensku a  spoločnosť St. Nicolaus.

Výstava má tradíciu od roku 1981, koná sa každé dva roky a je kľúčovým podujatím pre najvýznamnejších výrobcov vína a liehovín. Sprievodnými akciami sú konferencie, sympóziá a štúdie zamerané na trendy vývoja európskeho a celosvetového trhu vína a liehovín, marketingu a trade-marketingu.

Pri príležitosti oficiálneho otvorenia je v pondelok 18. 6. 2007 naplánovaná v národnom stánku Slovenskej republiky ochutnávka tradičných slovenských vín a destilátov. Prítomnosť zahraničných novinárov aj potencionálnych obchodných partnerov môže významne podporiť propagáciu kvalitných slovenských vín a nadväzovanie nových obchodných kontraktov.

Účasť Slovenska na VINEXPO 2007 považuje Ministerstvo pôdohospodárstva SR za veľmi významnú, predovšetkým z dôvodu spätného pôsobenia na slovenských spotrebiteľov pri budovaní povedomia slovenských výrobkov ako medzinárodne uznávaných značiek, ako aj z dôvodu riešenia neustáleho tlaku na znižovanie produkcie a avizovanej vínnej reformy. Je predpokladom na zachytenie nových trendov vo vývoji spracovania a výroby vína a liehovín.

Medzinárodná výstava VINEXPO sa začína 17.6.2007, pričom oficiálne ju otvorí 18.6.2007 ministerka pôdohospodárstva Francúzska p. Christine Lagard. Výstava potrvá do 21. júna 2007 v Bordeaux vo Francúzsku.

 

Jana Kaplanová
riaditeľka

8. 6. 2007

Ministerstvo pôdohospodárstva SR
odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou
Dobrovičova 12, 812 66 Bratislava
Tel.: 02 59 266 272, tel./fax: 59 266 311
e-mail: [email protected]
www.mpsr.sk

 

 

- je dobrovoľné združenie výrobcov hrozna a vína, má 17 riadnych a 10 pridružených členov. Jeho hlavnou náplňou je organizovanie spoločnej marketingovej propagácie a zastupovanie členov voči štátnym orgánom.

VITIS PEZINOK, s.r.o. – najväčší výrobca vína na Slovensku s ročnou produkciou 120 000 hl a v súčasnosti vlajkovou loďou slovenského vinárstva. Vyrába celú škálu sortimentu vín od stolových až po špičkové akostné vína s prívlastkom. Vyrába aj destilát Karpatské brandy špeciál ako aj nealkoholický hroznový nápoj Vinea.

HUBERT J. E., s.r.o. - patrí medzi najvýznamnejších stredoeurópskych výrobcov širokého portfólia kvalitných sektov, sýtených vín a alkoholických nápojov pre rôzne príležitosti, ktoré neustále inovuje a prispôsobuje požiadavkám doby a trhu. Ich vysoká kvalita a skvelá chuť uspokojí každého milovníka kvalitných alkoholických nápojov.

VÍNO NITRA, s.r.o. - nadväzuje na dlhoročné tradície pestovania viniča a spracovania vínnej révy na našom území v Nitrianskej oblasti. Vyrábajú sa tu tradičné kvalitné akostné odrodové vína a vína s prívlastkom, charakteristické pre tieto oblasti, ktoré sa môžu pochváliť významnými domácimi a zahraničnými oceneniami.

AGRO-MOVINO, s.r.o. - Spoločnosť AGRO-MOVINO predstavuje najväčšieho výrobcu vín v stredoslovenskej vinohradníckej oblasti s bohatými skúsenosťami vo výrobe vína. Ponúka širokú škálu vín s typickým charakterom vzhľadom na pôdnoklimatické vlastnosti tejto oblasti. Výroba vína sa sústreďuje v prevádzkach vo Veľkom Krtíši a v Čebovciach. Spracovateľská a skladovacia kapacita spoločnosti je 10 000 ton hrozna a 80 000 hl vína. AGRO-MOVINO obhospodaruje vinohrady o rozlohe 285 ha.

VINÁRSKE ZÁVODY TOPOĽČIANKY, s.r.o. - Prvá zmienka o pestovaní viníc v Topoľčiankach siaha do roku 1725. Od roku 1993 sú pivnice súkromnou spoločnosťou s ročnou produkciou 35 000 hl vína. Súčastný úspech je zaručený vďaka prísnemu riadeniu kvality, komerčnému rozvoju, investíciám do nových progresívnych technológií citlivo prepojených s tradíciou.

JM VINÁRSTVO Firma JM vinárstvo Doľany pôsobí na Slovenskom trhu už viac ako 14 rokov a venuje sa hlavne produkcii tichých bielych a červených vín, ktoré sú väčšinou v kategórií - suchých vín. Vinice o rozlohe 100 ha sa rozprestierajú na svahoch Malých Karpát medzi obcami Doľany a Dolné Orešany, ktoré sa nachádzajú medzi mestami Modra a Trnava. Naše vína sú určené pre širokú sféru ľudí, ktorý sa zaujímajú o kvalitné Slovenské vína s jedinečným pôvodom.

Tokaj and Co, s.r.o. – spoločnosť sa sústreďuje výhradne na produkciu tokajských vín, vyrábaných podľa overených receptúr už niekoľko desaťročí z najznámejšej vinohradníckej oblasti Tokaj.

J.& J. Ostrožovič - rodinná firma, ktorá vznikla v roku 1990. Firma vyrába klasické tokajské vína, ako aj vína z tokajských a netokajských odrôd z východoslovenskej vinohradníckej oblasti. V súčasnosti firma obhospodaruje cca 30 ha viníc v tokajskej oblasti. Pri výrobe tokajských vín sa dodržiavajú klasické technológie, vrátane oberania cibéb a zretia vín v klasických drevených súdkoch v tokajskej pivnici.. Odrodové vína sa vyrábajú najmodernejšími technológiami vrátane šetrného lisovania a riadenej fermentácie.

VINO-VIN Slovensko, s.r.o. - V miernom podnebí Východoslovenskej nížiny, na slnečných svahoch Vihorlatských vrchov, dorába sa ušľachtilý mok s nevšedne vyrovnanou a lahodnou vôňou i chuťou, Tibavské vino.

VPS - Vinohradníctvo Pavelka - Sobolič, s.r.o. - Firma bola založená v roku 1995, v súčasnej dobe máme 35 ha viníc. Sústreďujú sa na výrobu vysoko kvalitných červených vín z Malokarpatskej oblasti.

VÍNO MATYŠÁK, s.r.o. – rodinná firma, založená v roku 1989, firma má vo svojom portfóliu 20 bielych, 13 červených odrodových a niekoľko výberových vín. Na Slovensku ojedinelou špecialitou je biele a červené víno portského charakteru.

KARPATSKÁ PERLA, s.r.o. - Karpatská Perla je rodinná vinárska firma zo sídlom v Šenkviciach. Pri spracovaní hrozna využíva špičkové zariadenia, ktoré spĺňajú parametre svetového štandardu. Hrozno spracuváva podľa najmodernejších technologických postupov ako reduktívna technológia, regulácia teploty kvasenia, bariková technológia, kryomacerácia. Takto vyrobené vína majú výrazný odrodový charakter, sú svieže a veľmi príjemné. Firma obhospodaruje 40 ha rodiacich viníc.

Ing. VLADIMÍR VALENTA - Firma pána Ing. Valentu vznikla na základoch družstevného hospodárstva. Výroba odrodových vín je založená na hrozne bielych odrôd - Veltlínske zelené, Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Chardonnay a hrozne modrých odrôd - Frankovka modrá a Svätovavrinecké. Hrozno pochádza z vinohradov Malokarpatskej a Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. V súčasnosti produkuje okolo 15 druhov odrodových vín. Časť produkcie je určená pre spotrebiteľov obchodných sietí.

MRVA & STANKO, s.r.o. - Spoločnosť Víno Mrva&Stanko bola založená v roku 1997. Objemom výroby sa zaraďuje medzi menšie vinárske firmy, čo práve umožňuje maximálne sa sústrediť na kvalitu vín. Všetky vína sú vyrobené modernou technológiou riadeného kvasenia. Vďaka novým technologickým postupom sú vína vo vôni čisté s výrazným odrodovým charakterom, sviežej a lahodnej chuti určené náročným zákazníkom.

Villa Vino Rača, a.s. - v súčasnosti hospodári na približne 125 hektároch vinohradov. Ťažiskom produkcie spoločnosti, ktorá sa rozsahom výroby zaraďuje medzi stredné vinárske firmy, sú akostné odrodové biele a červené vína a podľa podmienok a kvality konkrétneho ročníka aj vína s prívlastkom. Villa Vino Rača a.s., sa ako prvý slovenský producent vína môže pochváliť získaním ocenenia Značky kvality.

Pivnica Radošina, s.r.o. – malá spoločnosť, ktorá sa sústreďuje na výrobu vysok kvalitných vín s prívlastkom. Vlajková loď – Radošinský Klevner bola dodávaná aj na anglický kráľovský dvor pri príležitosti korunovácie súčasnej kráľovnej Alžbety.

Food Farm, s.r.o. – spoločnosť, ktorá sa sústreďuje predovšetkým na výrobu vysoko kvalitného hrozna, dnes obhospodaruje viac ako 300 ha vinohradov najmodernejšími technológiami. V posledných rokoch začala produkovať aj výborné vína, ktoré majú potenciál získať si široký okruh zákazníkov.

 

História firmy ST. NICOLAUS, a. s. siaha až do polovice 19. storočia. Súčasný moderný podnik, výrobca kvalitných liehovín, pochutín, sirupov a Sunquicku, nadväzuje na bohaté tradície a skúsenosti pálenia liehovín a potravinárskej výroby na Liptove, najmä na Štarkovskú rafinériu liehu, účastinnú spoločnosť, Prvú liptovskú továrňu na likéry Rudolf Stein a Spol. a Stredoslovenské konzervárne a liehovary.

Do radu liehovín, ktoré distribuuje ST. NICOLAUS-trade patria liehoviny značkové a konzumné. Všetky sa vyrábajú z najkvalitnejšieho veľmi jemného rafinovaného obilného liehu, ktorý zodpovedá prísnym normám EÚ v značnom predstihu pred vstupom SR do tohto spoločenstva vyspelých krajín. Demänovka, Pravá zbojnícka slivovica 52%, NICOLAUS VODKA extra jemná, NICOLAUS FERNET BITTER, NICOLAUS FERNET CITRUS, značkové NICOLAUS likéry svojimi senzorickými vlastnosťami, dizajnom fliaš a etikiet môžu smelo konkurovať nielen európskym značkám.

ST. NICOLAUS a. s.

Doplňujúce informácie

Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood