Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Reťazce znova zvyšovali ceny – potraviny v júni u nás zdraželi najviac v EÚ

24-07-2019

Slovensko predbehlo rastom cien potravín v júni celú skupinu V4. Aj keď obchodníci ženú ceny nahor, slovenskí potravinári čelia neustálemu tlaku dodávať im za nižšie ceny.

  • Ceny potravín na Slovensku rástli v júni najvyššie z krajín V4
  • Najviac sme si priplatili za bravčové mäso a ovocie
  • Zo zvýšených cien pre spotrebiteľov znova profitujú obchodníci, dodávateľom viac nezaplatili

„Ceny potravín na Slovensku rástli v júni najvyššie spomedzi všetkých krajín V4. V Česku, v Poľsku a ani v Maďarsku ceny nestúpli tak vysoko ako u nás. Zdražovanie pritom vôbec neodzrkadľuje ceny, za ktoré nakupujú reťazce potraviny od slovenských dodávateľov. Dodávatelia sú naopak dlhodobo tlačení zľavovať zo svojich cien, čo im bráni dostatočne investovať do nových technológií, slušne zaplatiť zamestnancov a pokrývať rastúce ceny surovín. Opäť sa potvrdzuje, že obchodníci zneužívajú svoju dominantnú silu na úkor spotrebiteľov a dodávateľov,“ zdôraznila vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (SNS).

Potraviny na pultoch slovenských obchodov zdraželi v júni o 0,5 percenta, čo je najvyšší nárast v rámci celej V4. Tesne za nami skončilo Poľsko s nárastom 0,4 percenta. Česi nakupovali v júni potraviny o 0,1 percenta drahšie. V Maďarsku ceny potravín dokonca klesli, a to o 0,2 percenta.

„Zdražovanie sa deje aj napriek faktu, že viaceré reťazce pred niekoľkými mesiacmi avizovali dlhodobé zmrazenie cien alebo dokonca ich zníženie. Dnes sme svedkami toho, že išlo len o prázdne sľuby,“ podotkol Milan Lapšanský, generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR.

Slováci si v júni v rámci V4 najviac priplatili za bravčové mäso a ovocie, ktoré zdraželo o 7 percent. Ide pritom o výrazný nárast aj v porovnaní s EÚ, v ktorej ovocie zdraželo v priemere o 0,7 percenta.

Z pohľadu celej EÚ naďalej stúpa cena zemiakov, ktoré dosiahli vrchol v máji, v ktorom zdraželi o 6,7 percenta. Ich zdražovanie pokračovalo aj v júni, keď cena zemiakov narástla o 1,6 percenta. V porovnaní s májom 2019 v rámci EÚ naopak zlacneli vajíčka, a to o 4,5 percenta. Cena cukru po mesiaci klesla v EÚ o 0,1 percenta a zlacnela aj zelenina - o 1,5 percenta.

Agrorezort si chce posvietiť aj na ekonomicky oprávnené náklady. Dodávatelia potravín sa totiž dosť často sťažujú, že ich obchodníci nútia predávať aj pod výrobné náklady. Ak sa takéto praktiky preukážu, obchodníkom hrozia sankcie.

„Našim cieľom sú vyvážené vzťahy medzi dodávateľmi a obchodníkmi. Je neakceptovateľné, aby obchodníci neustále dvíhali ceny na úkor dodávateľov aj spotrebiteľov. Som presvedčená o tom, že na taký dramatický rast cien potravín nie je dôvod. Naopak, je tu dostatočne veľký priestor na to, aby boli dodávatelia lepšie zaplatení a zároveň zákazníkom by nemuseli rásť pultové ceny,“ uzavrela ministerka Gabriela Matečná.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood