Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Chráni ju pečiatka EÚ. V čom spočíva unikátnosť Žitavskej papriky?

31-05-2019

Je kráľovnou slovenských korenín a nositeľkou chráneného označenia pôvodu. Svojej výnimočnej chuti vďačí práve oblasti, v ktorej sa pestuje. Aj keď je vytláčaná lacnejšími dovozovými paprikami, tradičný výrobný postup si s menšími úpravami zachováva dodnes.

  • Ako prvá slovenská potravina získala od Európskej komisie chránené označenie pôvodu
  • V obchodoch čelí konkurencii lacných dovozových výrobkov, ktoré zďaleka nedosahujú jej úroveň
  • Tradičný výrobný postup zachováva najväčší slovenský výrobca korenín Mäspoma

„V čase, keď je slovenská gastronómia ovplyvňovaná trendami zo zahraničia a trh dáva príležitosť aj menej kvalitným potravinám, stúpa potreba návratu k lokálnosti a poctivým výrobkom. Žitavská paprika tvorí neoddeliteľnú súčasť nášho gastronomického dedičstva. Je to unikát, ktorý nemá na svete obdobu.  V záplave lacných paprík zo zahraničia ešte viac stúpa potreba dbať na to, aby si udržala miesto v našom jedálničku,“ zdôraznila vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.

Tradičný výrobný postup a cveng národnej špeciality zachováva najväčší slovenský výrobca korenín Mäspoma v Dvoroch nad Žitavou, ktorý je zároveň jediným výrobcom Žitavskej papriky. „Tu v severovýchodnom cípe Podunajskej nížiny nie je jej výroba sústredená náhodou. Územie s priepustnými pôdami, dostatkom vody a leto s pomerne nízkym počtom slnečných dní vytvárajú ideálne podmienky pre pestovanie koreninovej papriky Capsicum. Plody tejto teplo milujúcej plodiny sa musia pestovať, zbierať a spracúvať len v oblasti Podunajskej nížiny,“ podotkol majiteľ Mäspomy Ján Kolesár.

Žitavská paprika totiž ako prvá slovenská potravina získala v roku 2014 od Európskej komisie chránené označenie pôvodu, ktoré garantuje, že kvalita a vlastnosti daného výrobku sú výlučne viazané na osobitný zemepisný región a všetky etapy výroby sa realizovali vo vymedzenej zemepisnej oblasti.

Žitavská paprika tromfne kvalitou a jedinečne sladkou chuťou a vôňou akúkoľvek dovozovú. Typické svetlo červeno-oranžové sfarbenie získava pri poslednej fáze mletia na farbiacom kameni. „Chuť a vôňa sú to najcennejšie z papriky. Aby sme ich nezničili, musíme dbať na to, aby sa valec veľmi rýchlo neotáčal a nevznikla príliš vysoká teplota,“ zdôraznil J. Kolesár. Vysoký obsah sacharidov obsiahnutý v paprike sa odráža na sladkej a plnej chuti.

Šetriť na cene sa v prípade mletej papriky naozaj neoplatí. Na obchode s mletou paprikou sa priživujú spracovatelia, ktorí z nej vyťahujú vzácne prírodné červené farbivo, a to potom samostatne predávajú.  Pod nízkou cenou sa navyše môže ukrývať tmavá, kyslá a horká surovina, ktorá vám skôr pokazí celkový chuťový dojem.

„Vrele odporúčam spotrebiteľom, aby si na obaloch papriky nevšímali len to, kde bola zabalená, ale aj dopestovaná a spracovaná. Tie najkvalitnejšie produkty vyrobené z domácej papriky nesú logo Značky kvality SK,“ dodala G. Matečná.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood