Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Ministerka Gabriela Matečná sa kvôli mäsovému škandálu stretla s brazílskym veľvyslancom

29-03-2017

Ministerka Gabriela Matečná sa dnes na pôde rezortu stretla s brazílskym veľvyslancom v SR Luísom Balduinom. Ministerka sa ho pýtala na príčiny kauzy a riziká pre slovenského spotrebiteľa. Hovorili aj o výsledkoch testov na Slovensku, ktoré potvrdili 17 nevyhovujúcich brazílskych mäsových produktov.

„Ochrana slovenského spotrebiteľa je pre mňa absolútnou prioritou. Slovensko okamžite po zverejnení škandálu začalo konať, pozastavili sme predaje a začali robiť testy ako vôbec prvá krajina v EÚ. Pán veľvyslanec ma informoval o aktivitách brazílskych orgánov v tejto veci a dohodli sme sa na rýchlej výmene informácií. Rozsah tohto škandálu je však naozaj obrovský,“ uviedla ministerka Gabriela Matečná. S brazílskym veľvyslancom hovorili aj o výsledkoch testov brazílskeho mäsa a mäsových výrobkov na Slovensku, ktoré potvrdili už 17 nevyhovujúcich produktov. Na Slovensko sa v minulom roku doviezlo 9 500 ton hydinového mäsa, najmä kuracieho a morčacieho a 250 ton hovädzieho mäsa.

Informácia ku škandálu

Brazílski spracovatelia a vývozcovia roky predávali pokazené hovädzie a hydinové mäso, pričom polícia po odhalení škandálu okamžite uzavrela tri fabriky. Medzi obvinenými firmami je aj najväčší svetový vývozca hovädzieho mäsa spoločnosť JBS a popredný brazílsky producent hydinového mäsa BRF. Podľa polície používali výrobcovia kyseliny a ďalšie chemikálie, aby zamaskovali, že tovar je pokazený. Niektoré exportné dodávky vykazovali stopy salmonely.

Až 80 % mäsa z Brazílie sa dostáva na európsky trh cez Holandsko. Brazília je pritom najväčší svetový vývozca červeného mäsa a svoje mäsové výrobky, ako aj produkciu vyváža do 150 krajín sveta. Výsledkom dvojročnej akcie federálnej polície bolo obvinenie viac ako 100 ľudí z korupcie a brania úplatkov, pozastavenie prevádzky 21 mraziarenských závodov a obvinenie 33 skorumpovaných inšpektorov, ktorí povoľovali spracovanie mäsa po záruke a napadnuté salmonelózou.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood