Facebook Statistics
Značka Kvality

Signalizačné správy

Signalizačná správa ÚKSÚP-u na 21.-27.05.2010

17-05-2010

Predpovede meteorológov sa naplnili do bodky. Treba uznať, že boli veľmi presné, i keď poľnohospodárom narobila realita aj vrásky. Spojenie intenzívnych, aj keď nie prudkých, dažďov so silným vetrom napáchalo aj miestne významné škody v podobe poľahnutých porastov. Doteraz májové zrážky plošne takmer na celom území Slovenska presahujú 100 mm, čo skutočne nie je každoročná záležitosť. Na druhej strane treba ale povedať, že teplotne je práve takýto máj a celá doterajšia jar normálnym prechodom zo zimy do leta, ktoré možno príde začiatkom júna.

Vlhké počasie praje, samozrejme, vlhkomilným hubovým chorobám. Už teraz je v podstate jasné, že rôzne druhy plesní (perenospór), chrastavitostí, antraknóz, septórií, hnilôb, fuzárií a podobne na viacerých plodinách, ktorých sú hostiteľmi, bude vo veľmi silnom výskyte. Ich zvládnutie bude o to ťažšie, čím dlhšie bude trvať obdobie nemožnosti vstúpiť na podmáčané pozemky. V tomto prípade stojí za zváženie využitie leteckých aplikácií, samozrejme pri dodržaní všetkých podmienok takéhoto ošetrovania. Dôležitá je tiež finančná otázka a veľkosť ošetrovaných plôch a parciel, avšak v nevyhnutných prípadoch je aj takáto možnosť rýchleho riešenia škodlivých organizmov na veľkých plochách opodstatnená.

Opätovne upozorňujeme na napadnutie plodov jahôd plesňou sivou spôsobujúcou ich hnitie. Vhodné preventívne opatrenia sú výber vzdušnej polohy a ľahšej pôdy pred výsadbou, odburinenie, neprehustenie porastov a neprehnojovanie dusíkom. Na veľkých plochách je nevyhnutná chemická ochrana prípravkom Teldor 500 SC (ochranná doba 3 dni). Ošetruje sa v zásade raz keď kvitne 2-5 % rastlín, ale v súčasnosti je určite vhodné aj druhé ošetrenie o týždeň. Upozorňujeme však na dodržanie ochrannej doby pred zberom plodov!

Dažde a chlad výrazne znížili letovú aktivitu motýľov obaľovača jablčného vrátane nemožnosti kladenia vajíčok. Preto termín chemickej ochrany nie je zatiaľ stanovený, je však možné, že po oteplení bude pomerne rýchlo aktuálna aj ochrana. Výraznejšie oteplenie sa ale predpokladá až v posledných piatich dňoch mája.

Ochranu proti chrastavitosti na jadrovinách treba vykonať ihneď ako to len bude možné a potom najmenej ďalšie 3 týždne, počas ktorých budú potrebné 2 ošetrenia. Proti múčnatke stačí ošetrovať približne o 10-14 dní a následne podľa počasia, v suchom období bude určite aktuálna.

Vinohradníkov upozorňujeme, že podmienky na peronospóru sú po takýchto zrážkach viac ako ideálne. Postačujú pre vývoj tejto choroby najmenej na ďalšie 2-3 týždne. Takže je to práve v najkritickejšom období tesne pred a počas kvitnutia. Treba si dať pozor, aby sa nezopakoval kalamitný rok 1965. Vinič by mal začať kvitnúť okolo 5. júna, preto odporúčame dovtedy vykonať 2 ošetrenia, prvé približne v dňoch 23.-25. mája a potom asi o 10 dní. Prípravok proti múčnatke bude potrebné použiť iba raz paušálne tesne pred kvitnutím bez ohľadu na priebeh počasia. Ďalšie postreky budú závisieť od ďalších zrážok.

Pestovatelia zemiakov, ale aj rajčiakov si musia dať pozor na pleseň zemiakovú. Ošetrenie treba vykonať ihneď, následne o 10 dní a neskôr podľa počasia o 12-14 dní. Sled 3 postrekov odteraz sa však už teraz javí ako nevyhnutný vo všetkých oblastiach.

Na cibuli sa môže silne prejaviť pleseň cibuľová. Proti nej sa ošetruje v zásade najviac 3 razy za vegetáciu, v takomto počasí to bude pravdepodobne potrebné minimum vo všetkých porastoch.

Ing. Stanislav Barok
ÚKSÚP – OOR, 17.5.2010


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood