Facebook Statistics
Značka Kvality

Duálne vzdelávanie

Nedostatok pekárov ponúkne v budúcnosti viac práce pre mladých

30-06-2017

Dnešná generácia pekárov môže byť zároveň tou poslednou. Mladých ľudí je v pekárni ako šafránu, a tak hrozí, že v budúcnosti si budeme pochutnávať skôr na dovážaných pekárenských výrobkoch. Prognózy trhu práce však uvádzajú, že v rokoch 2018/2019 bude na našom trhu potrebných 96 pekárov a následne do roku 2025 každý rok v priemere 13 ďalších. V školách však tento odbor študuje polovica žiakov.

Aj Vy milujete makovník alebo vianočku? Spomeniete si, kedy ste ich jedli ešte voňavé a čerstvo upečené priamo z pekárne? V malých mestečkách či dedinkách nie je táto predstava až tak cudzia, no vo veľkých mestách už nemáme tak blízko seba malé pekárne, kde priamo z pece vytiahnu čerstvé pečivo alebo koláče. Práve profesia pekára je jednou z tých, ktoré patria na našom trhu k nedostatkovým a pritom bez pekára by sme si nepochutili každé ráno na čerstvom chlebíku ani na chutnom makovníku.

Prognózy trhu práce uvádzajú, že v rokoch 2018/2019 bude na našom trhu potrebných 96 pekárov a následne do roku 2025 každý rok v priemere 13 ďalších. V školách však tento odbor študuje sotva polovica žiakov.

Učebný odbor „pekár“ alebo „cukrár pekár“ je možné študovať na strednej odbornej škole, pričom absolventi získajú vysvedčenie o záverečnej skúške a výučný list. Učebný odbor „Pekár“ je trojročným odborom, kombinovaný učebný odbor „Cukrár pekár“ má štúdium rozdelené na štyri roky.

Viac informácií o tomto krásnom povolaní sa dozviete na : www.dualnysystem.sk/pekar.aspx  

video: https://youtu.be/rSpSyppxBBE


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood