Facebook Statistics
Značka Kvality

Ministerstvo v médiách

POZEMKOVÉ SPOLOČENSTVÁ PO NOVOM

06-03-2013

(02.03.2013; Televízna stanica STV 1; Správy RTVS; 19.00; por. 7/24; RÁCZ Zoltán)

Janette ŠTEFÁNKOVÁ, moderátorka:

"Vláda sa chystá podozrivým spôsobom privatizovať štátne podiely v pozemkových spoločenstvách. Tvrdí to bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt SIMON. V parlamente je už v druhom čítaní zákon, ktorý mení pravidlá vo fungovaní spoluvlastníkov pôdy."

Zoltán RÁCZ, redaktor:

"Pozemkové spoločenstvá združujú viacerých majiteľov jednej nehnuteľnosti. Ich majetkový podiel je vyjasnený v percentách. Takéto spoločenstvá vlastnia na Slovensku takmer 500-tisíc hektárov pôdy. Podľa odhadu poslanca Zsolta SIMONA od 100 do 150-tisíc hektárov z nich vlastní štát. SIMON tvrdí, že nový zákon umožní vláde, aby ich predala."

Zsolt SIMON (Most-Híd), poslanec NR SR, exminister pôdohospodárstva::

"Vláda umelo zlým a nevhodným spôsobom zasahuje do štruktúry vlastníctva a dáva možnosť, že jeden vlastník môže získať väčšinu a kontrolný balík nad celým pozemkovým spoločenstvom."

Z. RÁCZ:

"Po novom vraj bude môcť Slovenský pozemkový fond, ktorý pôdu spravuje, predať majetok spoločenstva jedinému podielnikovi bez toho, aby o tom ostatní vedeli. Keby kupec ovládal viac ako polovicu pozemku spoločenstva, získal by právo rozhodovať o ňom sám."

Zs. SIMON:

"Všade sa nájde jeden človek, ktorý je dobre informovaný a je blízky zdroju Smeru a možno že aj sponzor. Pozemkové spoločenstvá hlavne na juhu Slovenska a východe Slovenska, kde štát má 40 a viac percent, možnože aj viac ako 50 percent podielu."

Z. RÁCZ:

"Minister pôdohospodárstva nesúhlasí."

Ľubomír JAHNÁTEK (Smer-SD), minister pôdohospodárstva SR:

"Pán SIMON si dobre neprečítal materiál. Čiže hovorí absolútne nezmysly. Prednostné právo pre členov pozemkového spoločenstva zostáva zachované."

Z. RÁCZ:

"Aj šéf Združenia súkromných vlastníkov pôdy si myslí, že obavy sú neopodstatnené. Predaj pozemku totiž nemôže obísť výbory vlastníkov."

Juraj VANKO, predseda Únie reg. združenia vlastníkov nešt. lesov SR:

"Každý zákon je možné zneužiť, ale musel by tomu zneužitiu napomáhať výbor toho spoločenstva a to je pre mňa predstava úplne absurdná."

Z. RÁCZ:

"Zsoltovi SIMONOVI sa nepozdáva ani to, že vláda navrhuje predávať štátnu pôdu za znaleckú cenu bez súťaže na desaťročné splátky bez stanovenia ich minimálnej výšky."

Zs. SIMON

"Ja som les vyťažil, pozemok som využil a zisk som na tom spravil a potom poviem, že ostávajúce kúpna časť nebude zaplatená."

Z. RÁCZ:

"Minister to vylučuje, lebo ťažba dreva je naplánovaná na desať rokov dopredu."

Ľ. JAHNÁTEK:

"Tie desaťročné hospodárske plány hovoria presne koľko môžte ročne vyťažiť z danej parcely tak, aby tá ťažba bola rovnomerne rozložená."

Z. RÁCZ:

"Jednou z hlavných zmien, ktoré prinesie nový zákon o pozemkových spoločenstvách bude to, že sa musia stať právnickým osobami. Poslanci o ňom budú rozhodovať už na marcovej schôdzi. Zoltán RÁCZ, RTVS."

 


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood