Facebook Statistics
Značka Kvality

Ministerstvo v médiách

ČO S MÄSOVÝMI VÝROBKAMI STIAHNUTÝMI Z PULTOV?

27-02-2013

(26.02.2013; Televízna stanica STV 2; Správy a komentáre; 21.30; por. 3/7; KURUCOVÁ Marcela)

Miro FRINDT, moderátor:
"Neoznačené konské mäso hygienici postupne sťahujú z pultov. O likvidáciu lasagní a
neoznačených výrobkov sa majú postarať výrobcovia. Nemecko však navrhlo, aby sa
vyradené jedlo rozdalo chudobe."
- - - - -
Príspevok:
Marcela KURUCOVÁ, redaktorka:
"Z pohľadu Európskej komisie sa stiahnuté mäso môže opäť rozpredať. Musí byť však
správne a pravdivo označené. Čo sa s mäsom stane, závisí na jednotlivých členských
štátoch. Slovensko sa pridalo k Nemecku a stiahnuté konské lasagne tak možno
poslúžia charite. Minister pôdohospodárstva je teraz za to, aby sa stiahnuté konské
mäso rozdalo chudobným ľuďom."
Zuzana GULOVÁ, hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR:
"Ľubomír JAHNÁTEK nenamieta voči nápadu nemeckej strany rozdať zle označené
potraviny s konským mäsom chudobným ľuďom, avšak mali by to zafinancovať koncerny,
ktoré pochybili."
M. KURUCOVÁ:
"Katolícka charita by takýto nápad privítala. Podľa ich slov, je to efektnejší
nápad, ako dať jedlo do spaľovne či kafilérie."
Radovan GUMULÁK, sekretariát Slovenskej katolíckej charity:
"Môžem povedať, že ľudia v núdzi, napríklad v našich útulkoch a nocľahárňach by, pre
nich by teda takéto niečo neznamenalo prekážku."
M. KURUCOVÁ:
"Produkty s konským mäsom by nemali byť zdraviu škodlivé. Problémom sú len etikety,
kde nie je dostatočne uvedené, že obsahujú konské mäso. Veterinári v niektorých
krajinách však vo výrobkoch našli aj fenylbutazón. Toto veterinárne liečivo pre kone
je pre človeka mimoriadne nebezpečné. Ak by konské mäso chcel štát rozdať chudobným,
hygienici budú robiť skúšky na jeho bezpečnosť. Inak by sa do predaja nemalo opäť
dostať. Marcela KURUCOVÁ, RTVS."
- - - - -
M. FRINDT:
"A k téme prijal pozvanie riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef
BÍREŠ. Dobrý večer, vitajte."
Jozef BÍREŠ, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR:
"Dobrý večer."
M. FRINDT:
"Pán riaditeľ, konské mäso sa teda objavilo na Slovensku. Vy už dlhšie robíte
kontroly. Podľa čoho vlastne vyberáte výrobky, ktoré testujete?"
J. BÍREŠ:
"My vyberáme výrobky jednak na základe hlásenia iných členských štátov, ako v
prípade - čo ja viem - v Nowacu, ktoré prišli z Českej republiky a ktoré boli
ohlásené ako pozitívne ešte minulý týždeň. Regionálna veterinárna a potravinová
správa v Novom Meste nad Váhom identifikovala tieto výrobky v sklade, respektíve v
distribučnej sieti a iné výrobky, ktoré analyzujeme, berieme na základe teda
posúdenia, pokiaľ je to hovädzí výrobok, hlavne mleté mäsá, lasagne a iné prípravky
z hovädzieho mäsa, ktoré môžu byť kontaminované konským mäsom. Čiže jedna vec je
výrobky, ktoré sú v zahraničí pozitívne a druhá, výrobky, ktoré teda kontrolujeme na
domácom trhu a môžu byť kontaminované hovädzím mäsom."
M. FRINDT:
"Spomínali ste, že dostávate avíza od kolegov zo zahraničia. Sú to tipy na konkrétne
výrobky, alebo na nejakých konkrétnych výrobcov, konkrétne firmy? Ako to vyzerá v
praxi?"
J. BÍREŠ:
"Väčšinou sú to konkrétne výrobky, ale aj výrobcovia. Nedávajú členské štáty ? a je
už dneska osemnásť, kde boli potvrdené tieto výrobky - tých výrobkov je asi v
Európskej únii sedemdesiat momentálne. Takže vlastne tieto tipy vychádzajú práve z
týchto hlásení a tieto hlásenia idú hlavne, čo sa týka distribúcie. Nie všetky
výrobky, ktoré sú aj na Slovensku - a my momentálne máme odobratých 26 výrobkov -
neboli hlásené v rámci Európskej únie, že sú nejaké vadné vo vzťahu ku kontaminácii
s konskou bielkovinou."
M. FRINDT:
"Dá sa povedať aj, že čo presne na tom konskom mäse prekáža? Pretože konské mäso
samo o sebe zdraviu škodlivé nie je, lebo vyrába sa napríklad konská saláma.
Testujete teda prítomnosť konského mäsa, alebo prítomnosť samotnej nejakej škodlivej
látky?"
J. BÍREŠ:
"Na základe rozhodnutia Európskej komisie, ktorá financuje tento program kontroly, v
hotových výrobkoch a polotovaroch sa kontroluje prítomnosť konskej bielkoviny, teda
vo výrobkoch - hlavne hovädzích, ale aj bravčových, na Slovensku sme začali aj tieto
testovať -, kde nie je uvedená prítomnosť konského mäsa. A pokiaľ je to mäso, teda
nie prípravok, v tomto prípade testujeme fenylbutazón, teda hormón, ktorý sa používa
pri liečbe koní. Čiže to ide dvomi smermi. Jednak odstrániť alebo potvrdiť
prítomnosť konského mäsa vo výrobkoch a prítomnosť lieku, ktorý je teda pre
spotrebiteľa nevhodný v mäse samotnom."
M. FRINDT:
"Keby bol nejaký výrobok, v ktorom by bolo uvedené, že obsahuje hovädzie a konské
mäso a to konské mäso by bolo v poriadku, tak je to problém?"
J. BÍREŠ:
"Nie je to problém. Pretože vlastne je to uvedené v zložení a tým pádom vlastne
zákazník sa rozhoduje, či si toto mäso kúpi."
M. FRINDT:
"Pán riaditeľ, zatiaľ sme hovorili o výrobkoch. Ale čo taký stánkový predaj, kde sa,
povedzme, že hamburgery vyrábajú bezprostredne na mieste sa robia z mäsa nejakého a
človek možno nevie ani, čo v tom mäse je. Robíte kontroly aj tam?"
J. BÍREŠ:
"To je práve to, že všetkých výrobcov, ktorí dovážajú mäso zo zahraničia, ale aj
bitúnky, ktoré poskytujú mäso práve pre tieto rýchle stánky, teda stánky rýchleho
občerstvenia, kontrolujeme túto surovinu, aby sa práve v týchto, na týchto miestach
to mäso nefalšovalo."
M. FRINDT:
"Môže si niektorý obchodník, ktorý dováža mäso alebo výrobky, dať dobrovoľne
skontrolovať tovar alebo vzorku?"
J. BÍREŠ:
"Môže. Môže si to v rámci samotnej kontroly. Môže požadovať hlavne od dodávateľa,
ktorý mu dodáva mäso, potvrdiť, že je to naozaj daný druh mäsa ? hovädzie, bravčové.
Čiže má rôzne spôsoby, ako sa uistiť, že jeho výrobok splňuje podmienky, ktoré teda
on garantuje."
M. FRINDT:
"Vy ste spomínali, že tento program financuje Európska únia. Neviem si celkom dosť
dobre predstaviť: Je drahý? Koľko takéto kontroly alebo takáto akcia stojí asi?"
J. BÍREŠ:
"No je to, zatiaľ na mesiac Európska únia do toho dala cez jeden milión eur. Je to
program, ktorý je stanovený zatiaľ na mesiac. Už dnes sa hovorí, že bude predĺžený
minimálne o tri mesiace, pretože treba naozaj dať hlbokú analytickú správu a dôvody,
ako k tomuto došlo a hlavne spotrebiteľ stojí na druhej strane a spotrebiteľa v
Európskej únii sme veľmi zneistili práve, práve takýmito výrobkami."
M. FRINDT:
"Možno je tá otázka predbežná, ale predsa: Sú nejaké indície, že odkiaľ celá táto
kauza, z ktorej krajiny vypukla alebo kde vznikla?"
J. BÍREŠ:
"Tie indície sú, že je to krajina Rumunsko, kde sa najviac poráža koní. Ale rumunskí
kolegovia vždy deklarujú, že toto mäso konské teda opúšťalo Rumunsko ako konské
mäso, nie hovädzie a že k tomu falšovaniu prispeli ostatné štáty."
M. FRINDT:
"Pán riaditeľ, veľmi pekne ďakujem za vysvetlenie. Dovidenia."
J. BÍREŠ:
"Dovidenia."


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood