Facebook Statistics
Značka Kvality

Ministerstvo v médiách

Ropovod nemusí byť výhodný

27-05-2011

(27.05.2011; Sme; s. 8; Krajanová Daniela)

Minister Simon predpokladá, že Slovensko platí výkupy pozemkov v Rakúsku

Ropovod medzi Rakúskom a Slovenskom by sa mal začať stavať už na budúci rok. Tak by to chcela SaS. Most?Híd však hovorí, že v projekte platíme rakúsku časť nákladov.

BRATISLAVA. Ropovod zo Slovenska do rakúskeho Schwechatu nemá zatiaľ vo vláde úplnú podporu. Minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS) včera narazil na odpor ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona (Most?Híd).

"Môj súkromný názor je, že Slovenská republika nemá riešiť problém Rakúska," povedal Simon. Nepozdáva sa mu preto tiež to, že na slovensko?rakúskom projekte sa slovenská strana podieľa dokopy vyše sedemdesiatimi percentami.

"To znamená, že keď dnes 12 miliónov eur bolo vynaložených na nákup pôdy a vyrovnanie majetku na území Rakúska, tak podľa percentuálneho rozdelenia by mala byť pravdou aj skutočnosť, že Slovensko na nákup pôdy na území Rakúska vynaložilo 8,8 milióna eur," povedal Simon.

Má priniesť analýzy

Ministra Miškova včera vláda požiadala, aby pripravil štúdiu o tom, či sa nám ropovod oplatí stavať. Má ju mať hotovú do konca septembra.

Miškov potvrdil, že v spoločnom slovensko?rakúskom podniku máme väčšinu. Povedal však, že nevie o tom, že by doteraz slovenská strana niečo platila.

Odpoveď na otázku o financovaní ropovodu sme v Transpetrole, ktorý chce spoločne s rakúskym OMV ropovod stavať, nedostali.

OMV na otázku, či a prečo má slovenská strana platiť vyše 70 percent nákladov na pozemky či celý ropovod, tiež presne neodpovedalo.

"Transpetrol práve skúma rôzne trasy na slovenskej strane, takže kalkulácie nákladov sa môžu meniť," povedal hovorca OMV Sven Pusswald. Spresnil však, kto sa ako na projekte podieľa: Slovenská strana na slovenskom území 100?percentne a na rakúskej strane participuje Slovensko 74 percentami. OMV tak zostáva podiel na projekte len na rakúskej strane vo výške 26 percent.

Výnosy z prepravy ropy

Ministerstvo hospodárstva argumentuje, že ropovod sa nám oplatí, pretože Družbu na našom území využívame len na polovicu. Ak začneme dodávať Rakúsku, môže to byť na úrovni dvoch tretín.

"Predpokladáme výnosy možno na úrovni 15 miliónov eur navyše," povedal minister Miškov. Mali by plynúť cez spoločnosť Transpetrol, ktorá inkasuje prepravné za používanie ropovodu. Tá tvrdí, že v pomere 74 ku 26 budú rozdelené aj výnosy.

Minister zopakoval, že pre Slovensko je ropovod dobrý aj preto, že by v prípade problémov mohlo odoberať ropu z Rakúska reverzným tokom.

Nateraz má SaS podporu koaličnej KDH. "Nemyslím si, že by v tom mal byť nejaký problém," povedal poslanec KDH Alojz Pridal.

Šéf hospodárskeho parlamentného výboru Stanislav Janiš z SDKÚ zasa upozornil, že je všetko zatiaľ príliš zahmlené. "Celý projekt treba odokryť, začať o tom debatovať," vyzýva Janiš.

S tým, že o ropovode takmer nič nevedia, majú problém najmä starostovia miest a obcí, cez ktoré by mohol prechádzať. Ministerstvo hospodárstva totiž nakreslilo desať rôznych trás, ale s nikým o nich nehovorilo. "Žiadna informácia, nič," skonštatoval starosta Lozorna Ľubomír Húbek.

Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že na rokovania bolo ešte priskoro. Nateraz je jasné len to, že ropovod by mal buď prechádzať Bratislavou, alebo Karpatmi. Či a ktorú z desiatich trás ministerstvo preferuje, včera Miškov nevedel povedať.

Pôvodne sa plánoval ropovod cez Žitný ostrov, čo nová vláda odmietla. Celý projekt sa začal formovať ešte v roku 2003.

Ropovod
Aký je plán

  • Pre ropovod vznikla spoločná firma: BSP Bratislava ?Schwechat Pipeline GmbH.
  • Predpokladaná celková cena: od 70,2 milióna do 111,9 milióna eur.
  • Dĺžka prepojenia: od 81,2 do 152,1 kilometra.
  • Čas realizácie: od 3,2 do 5,7 roka.
  • Stavať by sa malo začať na budúci rok.

Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood