Facebook Statistics
Značka Kvality

Archív tlačových správ

Agrorezort upozorňuje na výskyt baktérií. Salmonela číha aj v pieskoviskách

29-10-2018

Domáci miláčikovia ako nositelia parazitov? Málokto si uvedomuje, že malé exotické zvieratá môžu prenášať baktérie a vírusy. Agrorezort upozorňuje na množstvo škodcov, ktorí na spotrebiteľov číhajú či už v obývačkách, alebo nenápadne v potravinách. Pozor si treba dávať aj na lietajúci hmyz, ktorý sadá na jedlo a prenáša infekcie.

  • Narastá počet salmonelóz u detí do 9 rokov, prenášačom sú často exotické druhy
  • Vzorky salmonely sa našli aj v detských pieskoviskách
  • Agrorezort vypracoval manuál odporúčaní pre chovprodukty

„Už naše babky nám v detstve hovorievali, aby sme si pred každým jedlom poriadne umyli ruky. Odporúčania starých mám treba brať vážne v každom veku. Ťažko si vieme predstaviť život bez domácich maznáčikov, no len málokto si uvedomuje, že aj obľúbené zvieratká môžu byť prenášačom rôznych typov bakteriálnych ochorení,“ upozornila Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR). „Každoročne sa veterinárni inšpektori stretávajú s rôznymi typmi bakteriálnych ochorení. Je úplne jedno, či ide o domáce alebo komerčné zaobchádzanie s potravinami, vždy treba maximálne dodržiavať hygienické zásady, správnu manipuláciu, skladovanie potravín a podávanie jedál,“ prízvukovala G. Matečná.

Podľa zistení agrorezortu stúpa počet ľudí nakazených salmolenou. V roku 2017 bola priemerná chorobnosť 115 na 100 000 obyvateľov, celkovo 299 epidémií. „Najčastejším faktorom prenosu boli domáce vajcia a zmiešaná strava, hlásené bolo aj jedno úmrtie,“ spresnil Milan Lapšanský, generálny riaditeľ Sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR. „Upozorňujeme aj na nástrahy v detských pieskoviskách, kde boli tiež pozitívne vzorky na salmonelu. Z našich zistení vyplýva, že zdrojom salmonely u najmenších detí bol aj izolát z trusu hadov či chameleóna chovaných v domácnostiach,“ dodal M. Lapšanský. Ministerstvo pôdohospodárstva už vydalo chovproduktom odporúčacie opatrenia z hľadiska distribúcie a predaja malých exotických zvierat (korytnačky), plazov (hady, jašterice, chameleón, leguány, obojživelníky) chovaných v domácnosti.

Najčastejším infekčným ochorením tráviaceho traktu v Európskej únii i na Slovensku je kampylobakterióza. V roku 2017 bola na Slovensku priemerná chorobnosť takmer 130 ľudí na 100 000 obyvateľov. Hnačkové ochorenie postihuje najmä deti a mladistvých, zdrojom nákazy je čerstvé hydinové mäso či ovčí hrudkovitý syr. Medzi ďalšie parazity, voči ktorým treba byť obozretný, patria kliešte, baktéria E.coli (najmä v surovom mlieku, syroch zo surového mlieka, bryndze, v štrkoviskách a vodných nádržiach). V roku 2017 boli hlásené tri prípady úmrtia na baktériu spôsobujúcu kolitídu, štyri prípady úmrtia na listériu.

Štátni veterinári neustále vykonávajú veľmi prísne opatrenia hygienických noriem a predpisov na všetkých stupňoch potravinového reťazca. „Spotrebiteľom zároveň odporúčame všímať si nielen dobu trvanlivosti, dátum spotreby, ale aj si výrobok dôkladne pozrieť, či nevykazuje nezvyklý zvar, vzhľad, pach alebo zafarbenie. Či potravina, ktorá nesie označenie ako vákuovo balená, má neporušený a funkčný vákuovaný obal a či je uložená v chladiacom, resp. mraziacom zariadení s funkčným teplomerom. Nakoľko ku kontaminácii potravinových výrobkov môže dôjsť aj prostredníctvom hmyzu, odporúčame používanie ochranných sietí na oknách. Gazdinky by doma nemali umývať surovú hydinu a mäso pod tečúcou vodou, aby sa predišlo znečisteniu prostredia kontaminovanými kvapkami, naopak pod tečúcou vodou treba dôkladne umývať ovocie a zeleninu,“ poradil Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. Dôležité je aj udržiavanie čistoty kuchynských povrchov a príslušenstva vrátane nožov a dosiek na krájanie, a nepoužívanie rovnakého priestoru a nástrojov na surové a teplom upravené suroviny. Vo všeobecnosti sa odporúča nepasterizované mlieko konzumovať len po jeho tepelnom prevarení (môže byť tiež zdrojom encefalitídy), nekonzumovať tatárske bifteky zo surového mäsa alebo nedostatočne teplom opracované, v prírode používať repelent, vyhýbať sa pitiu neošetrenej vody z jazier, riek a prameňov.

Upozornenie agrorezortu chovproduktom a spotrebiteľom:

  • dodržiavať hygienu rúk po manipulácii so zvieratami,
  • starostlivosť o zvieratá má zabezpečovať poučená dospelá osoba,
  • zamedziť priamemu kontaktu so zvieratami a ich prostredím (akvárium, terárium) deťom mladším ako päť rokov a osobám s ťažkým, napr. onkologickým ochorením či poruchami imunitného systému,
  • dôsledne dodržiavať hygienu rúk pri manipulácii so zvieratami a ich prostredím,
  • používať ochranné rukavice pri čistení prostredia zvierat,
  • nejesť, nepiť tekutiny a nefajčiť pri manipulácii so zvieratami a ich prostredím,
  • zamedziť voľnému pohybu zvierat v obytných priestoroch,
  • nevykonávať čistenie prostredia a pomôcok pre zvieratá v miestnostiach, kde sa podáva strava (kuchyňa, obývačka), v dreze, v umývadle či vo vani.

Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood