Facebook Statistics
Značka Kvality

Archív tlačových správ

LESY SR budú zabezpečovať ťažobnú činnosť po novom

24-10-2017

Zlepšenie technického vybavenia, garancia dlhodobého zadávania prác konečným dodávateľom, ale aj spravodlivá odmena pre vykonávateľov prác. To sú parametre nového spôsobu obstarávania ťažobnej činnosti, s ktorým prichádza štátny podnik LESY SR.

  • Zefektívnenie spôsobu ťažby a zmodernizovanie technického vybavenia
  • Garancia dlhodobého zadávania prác a zníženie administratívnej záťaže
  • Zlepšenie platobnej disciplíny a zmluvná kontrola úhrad za vykonanú prácu

„Okrem verejnoprospešných aktivít majú LESY SR vo svojej náplni aj hospodársku činnosť. Zabezpečujeme drevnú hmotu, ktorá je zároveň jedinou obnoviteľnou surovinou a stáva sa čoraz populárnejšia pre svoju stopercentnú recyklovateľnosť a ekologickosť. Našim cieľom je zabezpečiť ťažbu udržateľným spôsobom, ale zároveň aj čo najekonomickejším," vysvetľuje Marian Staník, generálny riaditeľ štátneho podniku LESY SR.

LESY SR majú v súčasnosti uzatvorených až 1633 rámcových zmlúv s 555 dodávateľmi, čo v praxi znamená najmä veľkú administratívnu záťaž, rozdrobenosť a nedostatočnú možnosť kontroly. Dodávatelia zároveň žijú v neistote, keďže majú uzatvorenú len rámcovú zmluvu. To sa odzrkadľuje aj na zastaranosti techniky a zníženej schopnosti investovať do obnovy strojového parku. Problém spôsobuje tiež nedostatočná platobná disciplína, ktorá najviac poškodzuje drobných dodávateľov.

„Prichádzame s návrhom nového spôsobu obstarávania ťažby, vďaka ktorému bude mať jeden odštepný závod jednu rámcovú zmluvu. Doteraz bolo takýchto dodávateľov v priemere 25 na jeden závod. Súťažiť sa bude o najnižšiu cenu na celý objem ťažobnej činnosti na štvorročné obdobie," vysvetľuje Jozef Bystriansky, výrobno-technický riaditeľ LESY SR, š.p.

LESY SR chcú novým spôsobom obstarávania garantovať dlhodobé zadávanie prác konečným dodávateľom, zabezpečiť rovnaké zaobchádzanie a spravodlivú odmenu konečnému dodávateľovi. Novinkou, ktorá má pomôcť zlepšiť platobnú disciplínu, je zmluvná kontrola úhrad za vykonanú prácu.

„Nový systém obstarávania ťažobných činností má priniesť stabilitu prác pre dodávateľa na dlhšie obdobie, predpoklad investovania do nových progresívnych a ekologických technológií, vyššiu efektívnosť a včasnosť dodávok, ale aj zníženie administratívnej zaťaženosti,“ dodal Marian Staník.

Návrh nového verejného obstarávania na ťažobnú činnosť je otvorený na pripomienkovanie pre profesné združenia podnikateľov v lesnom hospodárstve. Predpokladaný termín vyhlásenia je začiatkom roku 2018.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood