Facebook Statistics
Značka Kvality

Archív tlačových správ

Malí a začínajúci farmári sa k poľnohospodárskej pôde dostanú ľahšie, špekulantom nastanú ťažké časy

05-06-2017

Reflektujeme na nedávno prijatú novelu Ústavy SR na ochranu poľnohospodárskej pôdy. Predkladáme do medzirezortného pripomienkového konania návrh novely zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku (140/2014 Z. z.), v ktorom prinášame účinné nástroje na jej ochranu proti špekulantom. Zavádzame zároveň novú filozofiu prístupu k poľnohospodárskej pôde pre ľudí s aktívnym záujmom na jej využívanie pre potravinové účely.

  • Prístup k poľnohospodárskej pôde pre SHR, malých i začínajúcich farmárov
  • Možnosť získať poľnohospodársku pôdu aj pre fyzické osoby
  • Zabránenie špekulatívnych nákupov pôdy na nepoľnohospodárske účely

„Poľnohospodárska pôda je nenahraditeľným bohatstvom našej krajiny. Našou úlohou je zabezpečiť jej využívanie v prospech potravinovej sebestačnosti Slovenska a zamedziť jej zneužívaniu na špekulatívne účely. Umožníme na nej preto hospodáriť malým aj začínajúcim farmárom, ale i fyzickým osobám. Ľuďom, ktorí si k nej vytvoria vzťah, budú dbať na zachovanie jej úrodnosti a prinesú do našej krajiny vyššiu rôznorodosť pestovaných plodín,“ uviedla ministerka Gabriela Matečná.

Agrorezort novelou obmedzuje nákup poľnohospodárskej pôdy na nepoľnohospodárske účely. Limituje tak špekulantov, ktorým ide len o kapitálové investície a nie o jej reálne využitie na poľnohospodárstvo. Novela prináša zákaz použitia poľnohospodárskej pôdy ako nepeňažného vkladu do imania obchodnej spoločnosti a družstva. Pri jej predaji zavádza predkupné práva v prospech samostatne hospodáriacich roľníkov (SHR), ktorí v každom ponukovom stupni systému predaja poľnohospodárskej pôdy získajú predkupné právo.

„Nákup poľnohospodárskej pôdy uvoľňujeme aj pre fyzické osoby, ktoré majú záujem o jej poľnohospodárske využitie a stanovujeme zavedenie majetkového stropu. Fyzická osoba tak bude môcť vlastniť, respektíve zakúpiť si oproti súčasnému stavu poľnohospodársku pôdu do troch hektárov, samostatne hospodáriaci roľník do 300 ha a právnická osoba do 700 ha,“ vysvetlila G. Matečná. Ako poistku proti znehodnocovaniu a špekuláciám s najcennejšou a najúrodnejšou poľnohospodárskou pôdou krajiny novela zavádza primárne predkupné právo pre Slovenský pozemkový fond.

Novela vypúšťa podmienku 10-ročného trvalého pobytu na území SR, ktorá nespĺňala účel ochrany pred špekulantmi a pritom vážne obmedzovala prístup k pôde práve malým a mladým slovenským poľnohospodárom. Zlepší sa tak prístup aktívnych poľnohospodárov k pôde a zároveň otvára možnosti vstupu mladým ľuďom do poľnohospodárskeho sektora, v ktorom je aktuálne priemerný vek na úrovni 50 rokov.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood