Facebook Statistics
Značka Kvality

Archív tlačových správ

Ministerka Gabriela Matečná diskutovala s mladými poľnohospodármi zo SOŠ agrotechnická v Topoľčanoch

11-04-2017

Jednou z najstarších slovenských stredných škôl zameraných na poľnohospodárstvo je SOŠ agrotechnická v Topoľčanoch. Pri príležitosti polstoročnice, ktorú tento školský rok oslavuje, ju navštívila ministerka Gabriela Matečná. So žiakmi, budúcimi nádejnými poľnohospodármi, diskutovala na tému farmárčenia.

„Poľnohospodári nám starnú. Mnoho mladých nebolo nikdy na farme a k pestovaniu rastlín, či chovu zvierat si nevytvorili žiaden vzťah. Veľmi ma preto teší dnešné stretnutie s mladými zapálenými ľuďmi a s ich pedagógmi. Som rada, že aj na Slovensku máme mladých ľudí, ktorých láka poľnohospodárstvo a majú vzťah k našej pôde,“ uviedla ministerka Gabriela Matečná.

So žiakmi diskutovala najmä na tému farmárčenia, priblížila im systém fungovania podpôr, ktoré majú možnosť od štátu získať. „Snažíme sa mladých ľudí povzbudzovať, aby sa nebáli na Slovensku farmárčiť. Možnosti na dotácie tu sú, mladí ľudia môžu dostávať prostredníctvom priamych platieb špeciálne podpory na hektár a práve teraz rozposielame rozhodnutia vo výzve pre mladých farmárov,“ doplnila G. Matečná. 

„Naším hlavným cieľom je vychovať zdatných odborníkov, s hrdosťou na svoje pôsobenie v poľnohospodárstve, ktorí si nájdu uplatnenie na trhu práce v oblasti agrosektora,“ povedal Róbert Čaniga, riaditeľ SOŠ agrotechnická. SOŠ agrotechnická vznikla v roku 1966, aktuálne na škole študuje 258 žiakov v dvoch študijných odboroch - agropodnikanie so zameraním na farmárstvo a  pestovateľstvo a programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení; taktiež v dvoch učebných odboroch: agromechanizátor, opravár a poľnohospodárska výroba, ku ktorým od budúceho roku pribudne nástrojár. O poľnohospodárske odbory majú záujem najmä deti, ktorých rodičia sú samostatne hospodáriaci roľníci, alebo pracujú v poľnohospodárskych podnikoch, nie je to však pravidlom. Žiaci týchto odborov využívajú komplexne vybavené odborné dielne, vlastnú školskú záhradu s rekonštruovaným skleníkom a ovocný sad.

Tematické celky najmä zo živočíšnej výroby, ale aj kľúčové pracovné operácie, ako napr. príprava pôdy, sejba, ošetrovanie a zbery poľnohospodárskych plodín žiaci absolvujú na pracoviskách zmluvne dohodnutých poľnohospodárskych podnikov v regióne, čím sa pre nich otvárajú možnosti zamestnať sa v týchto spoločnostiach po skončení štúdia. Do centra pozornosti sa opäť dostáva záujem o bioenergie. Ponuku školy preto znovu rozšírili o študijný odbor bioenergetika. Absolventi študijného odboru agropodnikanie pokračujú v štúdiu na vysokých školách, zamestnajú sa v poľnohospodárskych podnikoch a niektorí zostávajú pracovať na rodinných farmách. Veľký záujem je o absolventov trojročného učebného odboru agromechanizátor, opravár, ktorí taktiež  nemajú problém s uplatnením na trhu práce.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood