Facebook Statistics
Značka Kvality

Archív tlačových správ

Ministerstvo pôdohospodárstva sa dohodlo s reťazcami na predaji potravín od lokálnych výrobcov

27-02-2017
  • Šanca pre malých regionálnych výrobcov na zviditeľnenie svojich produktov
  • Možnosť dodať potraviny do maloobchodov do okruhu 50 km
  • MPRV pripravuje zoznam lokálnych dodávateľov pre reťazce

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR začalo pod novým vedením intenzívne komunikovať s obchodnými reťazcami. Väčšina veľkých reťazcov podporila návrh ministerstva, a poskytne časť svojich pultov na prezentáciu špecialít z daného regiónu.

„Naším cieľom je podpora malých a stredných výrobcov potravín. Regionálne pulty umožnia malým a stredným producentom odbyt, možnosti na rozvoj aj zamestnanosť. Spotrebitelia budú mať širšiu ponuku kvalitných domácich výrobkov priamo zo svojho regiónu,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja SR. Malí a strední výrobcovia potravín zároveň získajú skúsenosti s prácou v systéme dodávok do maloobchodných sietí. Lokálni výrobcovia tak budú môcť v prípade záujmu dodávať potraviny pravidelne priamo do maloobchodných predajní konkrétneho reťazca a to do vzdialenosti 50 km od miesta ich výroby. Navrhovaná aktivita MPRV SR  bude mať pozitívny vplyv aj vo zvýšení sebestačnosti výroby potravín v krajine a je súčasťou stratégie rezortu na podporu malých a stredných farmárov a spracovateľov. Model bude zároveň slúžiť aj ako pozitívny príklad pre ostatné subjekty, ktoré by chceli začať s výrobou, ale nevedia ako. Cieľom ministerstva je, aby sa regionálne potraviny dostali na pulty najneskôr do tohtoročných Vianoc.

Agrorezort už začal pracovať na výbere vhodných dodávateľov. V prvom kroku to bude maximálne stovka z tých, ktorí sú najpripravenejší a spĺňajú základné podmienky obchodu, ako balenie, popisové etikety, EAN kód a vedia zabezpečiť logistiku. Výrobca bude musieť vedieť svoj tovar zabaliť, označiť a doviezť. Možnosťou dodávať potraviny do veľkých obchodných sietí sa mu výrazne otvoria možnosti ponúknuť tovar oveľa väčšej skupine spotrebiteľov, ako mal doteraz. Pre lokálnych výrobcov, ktorí majú o dodávanie potravín do reťazcov záujem je pripravený mailový kontakt [email protected].


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood