Facebook Statistics
Značka Kvality

Archív správ

Agrorezort preplatí vinohradníkom poistenie úrody

07-05-2018

„Globálna zmena klímy spôsobuje našim poľnohospodárom čoraz väčšie problémy. Sú to nielen suchá, ale aj mrazy, víchrice či prívalové dažde. Predpokladáme, že výkyvy počasia budú v budúcnosti čoraz väčšie. Preto sa treba na túto skutočnosť pripraviť. Jedným z konkrétnych spôsobov, ako vieme poľnohospodárom pomôcť, je finančná podpora na poistenie úrody vinohradov,“ uviedla podpredsedníčka vlády a ministerka Gabriela Matečná.

Žiadatelia môžu žiadať prostriedky na poistenie proti škodám na úrode spôsobenými nepriaznivými poveternostnými udalosťami, ktoré možno prirovnať k prírodným katastrofám, inými nepriaznivým poveternostnými udalosťami, zvieratám alebo chorobám viniča alebo zamorením škodcami.

„Formulár je veľmi jednoduchý, má dve strany a okrem kontaktných údajov vyplňuje žiadateľ na aké opatrenia a aké plochy žiada financie. Tiež je potrebné uviesť zdôvodnenie výberu poisťovne,“ vysvetľuje generálny riaditeľ PPA Juraj Kožuch.

Agrorezort poľnohospodárom, ovocinárom či vinohradníkom pomohol aj v minulosti. V roku 2016 bola vyhlásená eurofondová výzva na zavlažovanie, na ktorú bolo alokovaných 25 miliónov eur. Po extrémnych mrazoch na jar 2016 zase štát pomohol ovocinárom sumou 3,5 milióna eur. Ďalšiu výzvu na budovanie zavlažovacích systémov chystá ministerstvo pôdohospodárstva zverejniť v najbližších týždňoch.

Tento rok poľnohospodári čelia mimoriadnemu suchu. „Aj napriek tomu, že by sme radi poľnohospodárov odškodnili, nepovažujeme to za systémové riešenie. Treba skôr hľadať spôsoby, ako minimalizovať škody nielen jednorazovo, ale aj trvalo do budúcnosti. To je napríklad budovanie zavlažovacích systémov alebo aj vytvorenie tzv. rizikového fondu,“ povedala ministerka Gabriela Matečná. Ministerstvo má už pripravený konkrétny návrh fungovania rizikového fondu a aktuálne prebieha vnútrorezortné pripomienkovanie. „Hľadáme model, ako by do systému mohli byť zapojení farmári, štát a poisťovne. Najdôležitejšou otázkou ale je, ako vyriešiť tzv. nepoistiteľné riziko,“ uzavrela Gabriela Matečná.

Žiadatelia o podporu na poistenie úrody vinohradov nájdu všetky potrebné informácie na stránke Pôdohospodárskej platobnej agentúry: http://www.apa.sk/poistenie-urody


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood