Facebook Statistics
Značka Kvality

Archív správ

V mestskej doprave pribudnú elektrobusy a nízkoemisné vozidlá

16-10-2017

V uliciach Bratislavy, Žiliny a Košíc budú jazdiť nové autobusy s elektrickým a hybridným pohonom. Vyhodnotili sme eurofondovú výzvu na modernizáciu vozidlového parku verejnej dopravy.

„Je nesporné, že nárast automobilovej dopravy má negatívny vplyv na životné prostredie. Výsledkom sú znečistenie ovzdušia, hluk, prach a dopravné zápchy. Obzvlášť to platí o veľkých mestách,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. „Našim cieľom je zlepšiť kvalitu životného prostredia formou atraktívnejšej a ekologickejšej verejnej dopravy.“

Agrorezort, ktorý je riadiacim orgánom pre Integrovaný regionálny operačný program (IROP), vyhlásil v júni tohto roku eurofondovú výzvu na modernizáciu vozidlového parku autobusov mestskej hromadnej dopravy. „Približne 21 miliónov eur je vyčlenených pre Bratislavu, Žilinu a Košice. Financie sú určené na nákup autobusov mestskej hromadnej dopravy vysokoenvironmentálnymi nízkopodlažnými autobusmi spolu s budovaním zodpovedajúcej zásobovacej infraštruktúry, vrátane elektrobusov a súvisiacich nabíjacích staníc,“ upresnil Marek Mitošinka, generálny riaditeľ sekcie programov regionálneho rozvoja MPRV SR.

Bratislava nakúpi 18 elektrobusov za 10 miliónov eur, z toho 2 kusy v dĺžke do 9 metrov a 16 kusov v dĺžke do 12,2 metra. Spoluúčasť EÚ na financovaní projektu bude 5 miliónov eur.

V Žiline pribudne spolu 22 nízkoemisných vozidiel MHD. Z toho dva budú elektrobusy, 16 kusov nových autobusov s hybridným pohonom v počte 16 kusov a nové autobusy s dieselovým pohonom v počte 14 kusov. Spoluúčasť EÚ bude tvoriť 10,14 milióna eur z celkových nákladov takmer 12 miliónov.

Metropola východného Slovenska - Košice, obstarajú z eurofondov 9 kusov 18 metrových dieselových autobusov splňujúcich najprísnejšie emisné normy a 9 kusov elektrobusov. Celková suma bude 6,8 milióna eur, z toho 5,8 milióna eur zo zdrojov EÚ.

„Spomínaná eurofondová výzva má prispieť k zlepšeniu kvality života a zabezpečiť udržateľné poskytovanie verejných služieb regiónov, miest a obcí. Investičnou prioritou je vývoj a zlepšovanie ekologicky priaznivých dopravných systémov, vrátane nízkohlukových a nízkouhlíkových. To všetko v záujme podpory udržateľnej regionálnej a miestnej mobility,“ dodal Marek Mitošinka. Agrorezort očakáva, že budúci rok bude výzva vyhlásená aj pre ďalšie mestá na Slovensku.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood