Facebook Statistics
Značka Kvality
Regionálny rozvoj

/index.php?navID=89

Regionálny rozvoj sa v programovom období 2014 – 2020 uskutočňuje realizáciou Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP)

Gestorom IROP pre programové obdobie 2014 – 2020 je Sekcia IROP. Jeho globálnym cieľom je prispieť k zlepšeniu kvality života a zabezpečiť udržateľné poskytovanie verejných služieb s dopadom na vyvážený a udržateľný rozvoj, hospodársku, územnú a sociálnu súdržnosť regiónov, miest a obcí. 

Prioritné osi IROP

PO1: Bezpečná a ekologická doprava v regiónoch 
PO2: Ľahší prístup k efektívnym a kvalitnejším verejným službám 
PO3: Mobilizácia kreatívneho potenciálu v regiónoch 
PO4: Zlepšenie kvality života v regiónoch s dôrazom na životné prostredie 
PO5: Miestny rozvoj vedený komunitou 
PO6: Technická pomoc 

Riadiacim orgánom pre IROP (RO pre IROP) je Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja  a informatizácie SR.

Funkciu sprostredkovateľských orgánov pre IROP (SO pre IROP) plnia Ministerstvo zdravotníctva SR, Ministerstvo kultúry SR, samosprávne kraje (okrem BBSK) a krajské mestá.

Agrorezort vyhodnotil tretie kolo projektov zelenej infraštruktúry pre obce a mestá

29-05-2018

Skrášľovanie verejných priestranstiev, revitalizácia vnútroblokov, nové parky. To sú príklady projektov, na ktoré získali mestá a obce finančné prostriedky z eurofondov. Agrorezort vyhodnotil už tretie kolo výzvy z eurofondov zamerané na zelenú infraštruktúru. Schválených bolo dosiaľ 71 projektov za viac ako 22 miliónov eur.

„Náš rezort sa venuje nielen poľnohospodárstvu a potravinárstvu, ale spravujeme aj najvýznamnejší operačný program zameraný na regionálny rozvoj," vysvetlila vicepremiérka a ministerka Gabriela Matečná. „Pre obce a mestá sme minulý rok otvorili možnosť uchádzať sa o finančné prostriedky na budovanie prvkov zelenej infraštruktúry. Dostali sme úplne konkrétne projekty, vďaka ktorým bude okolie našich domovov zelenšie, budeme mať zdravšie ovzdušie a príjemnejšiu klímu."

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV SR) ako riadiaci orgán pre Integrovaný regionálny operačný program (IROP) vyhodnotilo už tretie kolo výzvy na zlepšenie environmentálnych aspektov v mestách a mestských oblastiach. „V treťom kole bolo predložených 17 projektov a schválených 13 projektov v hodnote 3,2 milióna eur," spresnil Marek Mitošinka, generálny riaditeľ sekcie programov regionálneho rozvoja MPRV SR. „Najčastejšie žiadali mestá a obce peniaze na rekultiváciu vnútroblokov, ale nechýbali ani projekty na skrášľovanie verejných priestranstiev či obnovu parkov." Dosiaľ bolo v prvých troch kolách schválených 71 projektov v celkovej sume viac ako 22 miliónov eur. Pre ďalšie kolá zostáva ešte približne 11 miliónov eur. Oprávnenými žiadateľmi sú organizácie štátnej správy, obce, mestá, samosprávne kraje, subjekty verejnej správy, mimovládne organizácie a subjekty zo súkromného sektora. Regióny môžu žiadať financie napríklad na znižovanie hluku, tvorbu prirodzených krajinných prvkov, zelených striech, zelených koridorov, živých plotov, regeneráciu vnútroblokov alebo prácu s dažďovou vodou.

„Popri poľnohospodárstve, potravinárstve a lesníctve je rozvoj vidieka dôležitou súčasťou agendy ministerstva," vysvetlila ministerka Gabriela Matečná. „Zásadným spôsobom sme naštartovali čerpanie eurofondov na regionálny rozvoj.  Kým na začiatku volebného obdobia boli vyhlásené iba dve výzvy, ku dnešnému dňu je to 20 výziev za viac ako miliardu eur. Z celkovej alokácie 1,738 mld. eur táto suma predstavuje približne 60%. IROP je nielen úspešný eurofondový operačný program, ale aj príklad transparentnosti a zapojenia samotných regiónov do rozhodovania."

Agrorezort v rámci IROP-u podporí vznik tisícok nových miest v škôlkach, lepšie technické vybavenie v školách, zeleň v mestách, rekonštrukcie regionálnych ciest, lepšie sociálne služby, kvalitnú verejnú dopravu či budovanie cyklotrás.

Zoznam schválených aj neschválených projektov nájdete v prílohe.

Prílohy (dokumenty na stiahnutie)



Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Program cezhraničnej spolupráce ENPI Maďarská republika - Slovenská republika - Rumunsko - Ukrajina
Program cezhraničnej spolupráce Poľsko - Slovenská republika
Regionálny operačný program
Operačný program Bratislavský kraj
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Česká republika
Program cezhraničnej spolupráce Maďarská republika - Slovenská republika
Bestslovakfood